VELIKA GREŠKA AMERIČKE PVO: Otkriveno kako su ubijeni vojnici SAD u Jordanu

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

29. 01. 2024. u 17:46

AMERIČKI zvaničnik potvrdio je za Foks njuz da je iranski dron koji je ubio tri američka vojnika u Jordanu i ranio druge prošao pored protivvazdušne odbrane kod Tornja 22, jer je, greškom zamenjen za američki dron za koji se očekivalo da se vrati u bazu u isto vreme.

ВЕЛИКА ГРЕШКА АМЕРИЧКЕ ПВО: Откривено како су убијени војници САД у Јордану

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Bajden je obećao da će preduzeti akciju protiv militanata koje podržava Iran na Bliskom istoku nakon napada dronom na Toranj 22 u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, tokom vikenda.

Islamski otpor preuzeo odgovornost za napad

Proiranska grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri američka vojnika i 34 ranjena. U vreme napada dronom, američke snage su bile u Kuli 22, bazi strateški lociranoj u blizini jordansko-sirijske granice.

Prema analizi proizraelskog Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, Islamski otpor u Iraku zapravo nije samo jedna grupa, već krovni naziv koji se koristi za labavu koaliciju svih milicija koje Iran podržava u Iraku i Siriji.

Korišćenje takvog krovnog termina prikriva odgovornost, što otežava tačno utvrđivanje ko je odgovoran za napade na američke trupe. To takođe pokazuje jedinstvo milicija, što inače nije slučaj. Upotreba opšteg izraza deo je „strategije fasade“ koju Iran i njegovi zastupnici koriste od 2019. kako bi izbegli odgovornost za napade na Amerikance.

Bajden najavio odgovor SAD na napad na američke vojnike u

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će "odgovarati" oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom, u kojem su tri američka vojnika poginula a najmanje 34 ranjena, optuživši za taj napad dronom "radikalne militantne grupe koje podržava Iran".

- Oni koji su krivi za napad odgovaraće u trenutku i na način koji ćemo mi odabrati - rekao je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)