ANALIZA "MILITARI VOČ"-a: Zašto SAD ne isporučuju Ukrajini svoje jurišne avione?

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 01. 2024. u 13:14

SJEDINjENE Američke Države ne šalju svoje jurišne avione A-10 „tanderbolt“ u Ukrajinu iz straha da će ih ruska vojska uništiti u borbama, piše američki časopis „Militari voč“.

АНАЛИЗА МИЛИТАРИ ВОЧ-а: Зашто САД не испоручују Украјини своје јуришне авионе?

Foto Tanjug/AP

Prema rečima novinara, američki vojni avion se nije posebno pokazao ni tokom rata u Iraku, pošto su ga nekoliko puta oborili irački sistemi protivvazduhoplovne odbrane malog dometa, a Vašington ne želi da se to ponovi u Ukrajini.

„Sjedinjene Američke Države žele da izbegnu rušenje ugleda svog naoružanja, pažljivo kontrolišući gde ga šalju, a pošto su nemački tenkovi 'leopard 2' i britanski 'čelendžer 2' pretrpeli teške gubitke u Ukrajini, američki tenkovi M1 i 'abrams' ne samo da su bili isporučeni mnogo kasnije nego su povučeni i daleko od linije fronta“, navodi list.

Autori teksta, takođe, ukazuju na to da su SAD iz istog razloga dugo odlagali odluku o isporuci lovaca F-16 Ukrajini.

Ranije je komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski pozvao da se Kijevu isporuče stari američki jurišni avioni A-10, čija je osnovna namena borba protiv oklopne tehnike, kao i uništavanje raznih kopnenih ciljeva. Serijska proizvodnja tih letelica završena je 1984. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

STIGAO PREDSEDNIK VUČIĆ: Počela svečana Svetosavska akademija u Skoplju


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)