ERDOGAN POPUSTIO, ČEKA SE JOŠ ORBAN: Šta je još Švedskoj potrebno da bi postala članica NATO

Švedska je preskočila pretposlednji stepenik ka članstvu u NATO, ratifikacijom u turskom parlamentu.

ЕРДОГАН ПОПУСТИО, ЧЕКА СЕ ЈОШ ОРБАН: Шта је још Шведској потребно да би постала чланица НАТО

Foto: Profimedia

- Napravili smo dodatni korak napred – poručio je švedski premijer Ulf Kristerson i ocenio pozitivnom odluku parlamenta u Ankari.

Turska je dugo zatezala, zbog poznatih neslaganja sa Švedskom koju optužuju da pruža utočište nekim članovima Kurdistanske radničke partije, dok je odnose dodatno zateglo paljenje Kurana u ovoj zemlji, što je izazvalo gnev čitavog muslimanskog sveta.

Švedska je zvanični zahtev uputila još u maju 2022. godine, s izbijanjem rata u Ukrajini, u isto vreme kada je to zatražila i Finska, koja je primljena u aprilu prošle godine. Obe zemlje su odlučile da napuste višedecenijsku politiku neutralnosti koju su negovale u blizini Rusije.

Da bi zadovoljila Tursku, Švedska je između ostalog morala da izvrši izmenu ustava i usvoji novi antiteroristički zakon. Ankara je pitanje prijema Stokholma uslovila i obećanom isporukom američkih letilica F16.

Sada je potrebno da se pozitivno o svemu još izjasni Mađarska, poslednja zemlja koja treba da se složi s prijemom, jer je za takvu proceduru potreban konsenzus svih država članica.

Dobijanje turskog avala smatralo se najtežom preprekom na putu Stokholma ka Severnoatlantskoj alijansi. Ali, pojavili su se šumovi na vezama i s Mađarskom. Ipak, računa se da će se oni lakše prevazići, nego traktacije s Ankarom.

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je zvanično pismo svom švedskom kolegi Ulfu Kristersonu da se sastanu u Budimpešti 30. januara i razgovaraju o članstvu. U pismu je insistirao na neophodnosti da se stvori čvrsto međusobno poverenje kroz jači politički dijalog. Orban već duže vreme traži od švedskih vlasti da promene pristup učestalih kritika sa autokratskom etiketom na njegov račun u evropskim institucijama.

Odgovor je brzo stigao, od švedskog šefa diplomatije Tobijasa Bilstrema, koji je poručio da ne vidi bilo kakav razlog da se pregovora, jer je, kako je rekao, zvanična Budimpešta na samitu u Madridu prošle godine već odobrila Švedskoj status zemlje pozvane da se pridruži. Dodao je, međutim, da su Šveđani spremni za razgovore s Mađarima oko mnogobrojnih zajedničkih pitanja i vojne saradnje između dve zemlje.

Kada bude stigla i dozvola Budimpešte, Švedska će, poput Finske, verovatno ekspresnom brzinom stati u NATO stroj, kao 32. članica ove organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!