RAT U UKRAJINI: Rusija objavila prve rezultate istrage pada Il-76; Oborena ukrajinska raketa iznad belgorodske oblasti (VIDEO)

Novosti online

25. 01. 2024. u 07:15 >> 00:43

RAT u Ukrajini - 701. dan. U Belgorodskoj oblasti u Rusiji, juče se srušio ruski vojni transportni avion Il-76. Poginule su 74 osobe, među kojima 65 ukrajinskih zarobljenika, saopštila je Moskva, koja je za rušenje aviona optužila ukrajinske snage. Ukrajina, sa druge strane, tvrdi da nema informaciju ko se nalazio u oborenom avionu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија објавила прве резултате истраге пада Ил-76; Оборена украјинска ракета изнад белгородске области (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Predsednik Volodimir Zelenski poručio je da će Ukrajina insistirati na međunarodnoj istrazi.

Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti zbog rušenja aviona, ali je Francuska, koja je predsedavajuća SB UN, sednicu zakazala za danas, u 17 časova po njujorškom vremenu, objavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

 

 

Kijev: Ruske snage izvele su 49 napada na položaje ukrajinskih trupa

Kako navode iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske snage su izvele dva raketna i 18 vazdušnih udara i 49 napada višecevnim raketnim sistemima na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta.

"U ruskim napadima bilo je mrtvih i povređenih civila. Uništeni su i oštećeni privatni stambeni objekti i druga civilna infrastruktura", naveli su iz ukrajinskog Generalštaba.

(Unian)

 

Kijev radi na organizovanju posete mađarskog premijera Orbana


Ukrajina radi na organizovanju posete mađarskog premijera Viktora Orbana toj zemlji, saopštila je danas zamenica ukrajinskog premijera Olha Stefanišina.

Ovo bi bila prva poseta mađarskog premijera Ukrajini od izbijanja rata s Rusijom u februaru 2022, budući da se Orban smatra najviše proruski nastrojenim među NATO liderima, piše Rojters.

Mađarski i ukrajinski ministri spoljnih poslova, Peter Sijarto i Dmitro Kuleba, sastaće se u ponedeljak, a šef osoblja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog je rekao da bi se tom prilikom moglo razgovarati o poseti Orbana Kijevu.

Odnosi Budimpešte i Kijeva su zategnuti zbog protivljenja Mađarske pružanju pomoći Ukrajini iz EU budžeta, kao i skepticizama mađarske vlade prema članstvu Ukrajine u NATO i EU.

 

 

Oborena ukrajinska raketa iznad belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su oko 20,30 ukrajinsku raketu ispaljenu iz sistema RM-70 „vampir“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kuleba o situaciji na bojnom polju

Situacija na bojnom polju u Ukrajini ne bi trebalo da bude opravdanje za smanjenje pomoći Kijevu, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

„Šta god da se desi na terenu u Ukrajini, ovo ne bi trebalo da se koristi kao izgovor za smanjenje pomoći Kijevu ili izazivanje sumnje u izvodljivost konačnog cilja“, rekao je Kuleba u intervjuu za američko „Forin afers“.

Ukrajinski ministar je dodao da je zemlja već osetila ozbiljniji nedostatak granata nego pre dva-tri meseca.

Rusija objavila prve rezultate istrage pada Il-76

Prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazduhoplovnom raketom sa teritorije Ukrajine, saopštio je Istražni komitet Rusije.

„Sprovodi se kompleks istražnih radnji u cilju identifikacije lica iz redova oružanih formacija Ukrajine, umešanih u izvršenje ovog terorističkog akta“, precizirano je u saopštenju.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog obaranja aviona na osnovu krivičnog dela koje se kvalifikuje kao teroristički akt.

Snage kijevskog režima na udaru

Ruske snage uništavaju položaje snaga kijevskog režima koristeći raketne lansere „Grad“ u blizini Serebrjanske šume.

 

Kijev zainteresovan za nastavak razmene zarobljenika

Kijev je zainteresovan za nastavak razmene zarobljenika sa Moskvom i spreman je da radi po tom pitanju, izjavio je portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov za televiziju „Rada“.

Detalji obaranja ruskog vojno-transportnog aviona

Na olupini vojnog transportnog aviona Il-76 pronađene su stotine ulaznih rupa od udarnih elemenata ukrajinske rakete, a sami udarni elementi pronađeni su i u delovima obloge aviona koji su oborile Oružane snage Ukrajine u Belgorodskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik portparol hitnih službi.

„Tokom detaljnog pregleda olupine letelice pronađene su stotine ulaznih rupa od destruktivnih elemenata rakete“, rekao je sagovornik agencije.

Oboren Il-76

Oružane snage Ukrajine mogle su da obore ruski vojno-transportni avion Il-76 sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima američkim sistemom protivvazdušne odbrane "patriot", javlja radio Franceinfo, pozivajući se na francuski vojni izvor.

"Avion Il-76 je pogođen sistemom Patriot, američke proizvodnje koji poseduje ukrajinska vojska“, navodi se u saopštenju.

Fransinfo je jedna od najvećih radio mreža u Francuskoj. Deo je nacionalne javne televizije France Télévisions.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 270 vojnika;

▪Ruska PVO oborila je 91 ukrajinsku bespilotnu letelicu;

▪Ruske oružane snage već drugi dan pobošljavaju situaciju duž linije fronta na donjeckom pravca;
▪Ruske oružane snage uništile su dva skladišta municije i američki višecevni raketni sistem na donjeckom pravcu;
▪Ukrajinske oružane snage su izgubile oko 310 vojnika, 4 tenka, 4 borbena oklopna vozila na donjeckom pravcu;
▪Ruske oružane snage su odbile četiri napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 40 vojnika i 7 komada tehnike;
▪Ruske oružane snage na južnodonjeckom pravcu gađale su položaje brigada Oružanih snaga Ukrajine kod Staromajorskog i Novomihajlovke, neprijatelj je izgubio oko 130 vojnika i jedan tenk;
▪Ruske oružane snage su gađale položaje četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 130 boraca.
 

Peskov isporzivao Evropljane

Evropski političari, govoreći o mogućem oružanom sukobu sa Ruskom Federacijom, skreću pažnju stanovnika svojih zemalja sa ekonomskih problema, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov, uz napomenu da su Evropljani skloni traženju spoljnog neprijatelja.

"Uvek morate da tražite spoljnog neprijatelja - Evropljani uvek teže ka tome", rekao je Peskov novinarima.

"Za njih smo, naravno, dugogodišnji neprijatelj. A sada, kada počinju ekonomski problemi, kada poreski obveznici pitaju na šta su oni (rukovodstvo EU) potrošili desetine ili stotine miliona evra, umesto da ih ulažu u privredu EU, kada evropska privreda počne da gubi konkurentnost, potrebno je nekako skrenuti pažnju svojih građana", dodao je on.

Prema rečima Peskova, u ovom slučaju se pokreće tema hipotetičkog sukoba sa Ruskom Federacijom.

Udarni dronovi grupe trupa „Zapad“ u akciji

Udarni dronovi grupe trupa „Zapad“, eliminišu ukrajinsku pešadiju u zoni specijalne vojne operacije na Kupjanskom pravcu

 

"Rusija će nastaviti da razgovara o razmeni zarobljenika"

Rusija će nastaviti da razgovara o razmeni zarobljenika sa Ukrajinom i nakon pada Il-76, ali uzimajući u obzir sve događaje, rekao je šef Komiteta za odbranu Dume Andrej Kartapolov.

„Ne možemo da napustimo naše momke i zato ćemo čak i razgovarati sa đavolom, raditi čak i sa nečistima, ali moramo da izvučemo naše momke, nemamo drugog izbora", dodao je on.

Novi dogovori Velike Britanije i Nemačke

Velika Britanija je zatražila od Nemačke da joj proda krstareće rakete Taurus, obećavajući u zamenu da će Ukrajini isporučiti više projektila dugog dometa Storm Šedou. To će omogućiti da se izađe iz ćorsokaka po pitanju isporuka visokopreciznog oružja u Kijev, piše Handelsblat, pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi i diplomatskim krugovima.

Britanska strana je iznela predlog pre nekoliko nedelja, ali nemačka vlada još nije dala odgovor. Administracija nemačkog kancelara Olafa Šolca zvanično ne komentariše ovu informaciju, ali, kako navodi Handelsblat, razmatraju mogućnost prodaje Taurusa Londonu.

U Belgorodu proglašena raketna opasnost

U Belgorodu je proglašena raketna opasnost, stanovnicima se savetuje da ostanu kod kuće i ne prilaze prozorima, navodi se na Telegram kanalu Gradske kuće.

- RSČS: Belgorod i Belgorodski okrug. Opasnost od projektila. Ako je moguće, ostanite kod kuće. Ne približavajte se prozorima - navodi se u poruci.

Rusi likvidirali 100 Ukrajinaca u Balakleji

Ruska vojska likvidirala je više od 30 militanata „Krakena“ i „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“ u Harkovu, kao i više od sto pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u gradu Balakleja, saopštio je Sergej Lebedev, koordinator nikolajevskog podzemlja, pozivajući se na svoje harkovske drugove.

- Kasno uveče 23. januara izvršen je napad na vojne ciljeve u gradu Harkovu. Stanovnici Harkova su saopštili o tri eksplozije. Prve dve su bile snažne i čule se skoro u isto vreme. Nekoliko minuta kasnije, odjeknula je treća snažna eksplozija - rekao je sagovornik agencijama.

Prema njegovim rečima, udari su izvedeni u blizini mesta gde su ubijeni francuski plaćenici 17. januara.

- Ovog puta je meta napada bio sastav banderovaca grupe „Kraken” i njihovi potčinjeni iz takozvanog „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“ - dodao je on.

Pored toga, uništena je i njihova tehnika i manja količina municije i goriva.

Objavljena imena članova posade oborenog Il-76

Kancelarija gubernatora Orenburske oblasti objavila je na Telegram kanalu imena članova posade Il-76 kojeg su Oružane snage Ukrajine oborile iznad Belgorodske oblasti.

Kijev: Oborili smo 11 od 14 ruskih dronova

Rusija je izvela 14 napada dronovima i pet napada raketama tokom noći, saopštila je ukrajinska vojska i dodala da su PVO sistemi oborili 11 dronova. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo navelo je na Telegramu da je Rusija gađala uglavnom jug Ukrajine, preneo je Rojters. Regionalni guverner Odese Oleh Kiper naveo je na Telegramu da su dve osobe ranjene tokom napada na crnomorsku luku.

- Uprkos efikasnom i plodonosnom naporu naše odbrane da odbije neprijateljske napade, nažalost, industrijski objekat u Odesi je pogođen, a oštećene su stambene zgrade - rekao je Kiper.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)