AMERIKA IZGUBILA UTICAJ, TRAŽI POMOĆ KINE: Podstaknite Iran da obuzda napade Huta na brodove u Crvenom moru

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 01. 2024. u 21:57

SJEDINjENE Američke Države tražile su od Kine da podstakne Iran da obuzda napade jemenskih Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, ali za sada je pomoć Pekinga mala, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na američke zvaničnike.

АМЕРИКА ИЗГУБИЛА УТИЦАЈ, ТРАЖИ ПОМОЋ КИНЕ: Подстакните Иран да обузда нападе Хута на бродове у Црвеном мору

Foto Ansar Alah

Američki zvaničnici su, u poslednja tri meseca, u više navrata pokretali ovo pitanje sa najvišim kineskim zvaničnicima. Od njih traže da Iranu prenesu upozorenje da "ne bi trebalo da podstiču tenzije na Bliskom istoku" nakon napada Hamasa na Izrael koji se dogodio 7. oktobra, i rata koji je usledio.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan i njegov zamenik Džon Fajner o ovoj temi su u Vašingtonu razgovarali sa Li Đenčaom, šefom međunarodnog odeljenja Komunističke partije Kine. Zvaničnik Stejt departmenta naveo je i da je državni sekretar Entoni Blinken o ovom pitanju razgovarao sa kineskim kolegom.

Međutim, američki zvaničnici kazali su da nema puno dokaza da je Kina izvršila bilo kakav pritisak na Iran da obuzda Hute, "osim blage izjave koju je Peking dao prošle nedelje u kojoj je pozvao relevantne strane da osiguraju bezbedan prolaz za brodove koji plove kroz Crveno more", što je kritična ruta za svetsku trgovinu.

SAD, pored diplomatskog pritiska na Peking, nastavljaju da bombarduju položaje Huta u Jemenu kao odgovor na najmanje 33 napada Huta na komercijalne brodove koja prolaze kroz Crveno more.

Američka vojska izvela je jutros još dva udara na položaje Huta i uništila dve protivbrodske rakete koje su, kako se navodi u saopštenju, bile usmerene ka Crvenom moru i bile spremne za lansiranje.

Hute podržava Iran, koji je poslednjih godina ostvario dublje komercijalne i diplomatske veze sa Kinom.

Jedan američki zvaničnik rekao je da će SAD nastaviti da pokreću pitanje Irana i napada Huta u razgovorima sa zvaničnicima iz Pekinga, ali je naveo da ne gaji velike nade da će se stav Kine promeniti.

Drugi američki zvaničnik istakao je da je bilo "nekih naznaka" da se Kina angažuje po ovom pitanju, ali nije želeo da "precenjuje koliko je Peking uradio po tom pitanju, a ni kakav je uticaj to imalo".

"Fajnenšel tajms" dodaje da su američki zvaničnici gajili nade da će Peking preduzeti akciju jer je napade Huta video kao pretnju sopstvenim komercijalnim interesima, s obzirom da je Crveno more kritična ruta za kineski izvoz u Evropu.

Li Đenčao, koji je glavni kandidat za sledećeg kineskog ministra spoljnih poslova, posetio je Iran u decembru, a samo nekoliko dana pre toga, na samitu u San Francisku sastali su se predsednici SAD i Kine Džozef Bajden i Si Đinping.

Uoči samita u San Francisku, američki zvaničnici su u više navrata pozivali Kinu da iskoristi bilo koju polugu koju ima sa Iranom usred zabrinutosti da bi rat Izraela i Hamasa mogao da preraste u širi sukob na Bliskom istoku.

Kineska ambasada u Vašingtonu saopštila je da nema detalja o susretima američkih zvaničnika sa Li Đenčaom, ali da je "Kina zabrinuta zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru". Portparol ambasade saopštio je da razgovori služe zajedničkim interesima međunarodne zajednice i da je Kina pozvala "relevantne strane da odigraju konstruktivnu i odgovornu ulogu u održavanju bezbednog i stabilnog Crvenog mora".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?