PROPAO SASTANAK U DAVOSU O UKRAJINI: Države se ne slažu o mirovnoj formuli Vladimira Zelenskog

Novosti online

15. 01. 2024. u 09:36

U DAVOSU je, pre početka Međunarodnog ekonomskog foruma, održan sastanak o takozvanoj mirovnoj formuli Vladimira Zelenskog, njegovi učesnici nisu uspeli da razviju zajedničku poziciju, prenosi Blumberg.

ПРОПАО САСТАНАК У ДАВОСУ О УКРАЈИНИ: Државе се не слажу о мировној формули Владимира Зеленског

Foto: Profimedia

Sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost usredsređen na mirovni plan Ukrajine završen je u Davosu bez jasnog napretka uoči dolaska predsednika Vladimira Zelenskog na globalni skup u utorak, prenosi Blumberg.

Kijev se nadao da će sastanak, održan pre zvaničnog početka Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom planinskom gradu, pomoći da se izgradi podrška njegovom mirovnom planu od 10 tačaka među zemljama sa globalnog juga, od kojih mnoge nerado podržavaju Kijev od početka invazija Rusije pre skoro dve godine.

Prema Blumbergu, Kijev se nadao da bi mogao da ubedi zemlje globalnog juga da promene svoj stav, od kojih mnoge sada nerado podržavaju Ukrajinu.

Vlasti Kijeva pokušaće da iskoriste godišnji sastanak svetskih političkih i poslovnih lidera da povrate njihovu pažnju, zaključila je agencija.

Kako je za Fajnenšel tajms napisao šef briselskog biroa tog lista Henri Foj, glavno dostignuće sastanka o Ukrajini u Davosu bilo je povećanje broja učesnika na zajedničkoj fotografiji.

Foto: Profimedia

Dan ranije je izvor u EU rekao da su učesnici sastanka o ukrajinskoj inicijativi u Davosu imali različite pristupe. Dok su zapadni partneri „izrazili bezuslovnu podršku“ Kijevu, neke zemlje na globalnom jugu „ukazale su na potrebu da se uzme u obzir zabrinutost Rusije“.

„Formula mira“ koju promoviše Kijev uključuje obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, obezbeđivanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i stvaranje specijalnog tribunala za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji. Ova inicijativa u Moskvi se smatra potpuno odvojenom od stvarnosti.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!