IDF POČEO POVLAČENJE PET BRIGADA: Povratak u baze na odmor, popunu i na doobuku (VIDEO)

Predrag Stojković

03. 01. 2024. u 15:54

IZRAELSKE odbrambene snage povući će hiljade svojih vojnika iz Pojasa Gaze jer je njihov rat sa Hamasom navodno uzeo značajan danak po ekonomiju zemlje.

ИДФ ПОЧЕО ПОВЛАЧЕЊЕ ПЕТ БРИГАДА: Повратак у базе на одмор, попуну и на дообуку (ВИДЕО)

Tanjug

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari najavio je u ponedeljak da će se pet brigada od nekoliko hiljada redovnih vojnika i rezervista vratiti u svoje baze da se odmore ili prođu dalju borbenu obuku.

Mnogi stariji rezervisti će otići kući da budu sa svojim porodicama nakon skoro tri meseca borbe protiv Hamasovih militanata.

Prema Hagarijevim rečima, oružani sukob je negativno uticao na ekonomiju Izraela jer mnogi njegovi rezervisti nisu mogli da idu na svoje redovne poslove, da vode svoje poslove ili pohađaju školu.

-Ovo će značajno olakšati opterećenje privrede i omogućiti im da skupe snagu za predstojeće aktivnosti u narednoj godini, jer će se borbe nastaviti i biće i dalje potrebne, rekao je on novinarima.

Odluka Izraela da povuče trupe iz Gaze usledila je nakon što su SAD pozvale na smanjenu ofanzivu protiv Hamasa kako bi se smanjile civilne žrtve.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je prošlog meseca da je sve veći broj smrtnih slučajeva civila u Gazi podstakao globalnu zabrinutost zbog rata.

-Želim da budu fokusirani na to kako da spasu živote civila – da ne prestanu da jure Hamas, već da budu oprezniji, dodao je američki predsednik Džo Bajden.

Iako Hagari nije razjasnio da li je povlačenje posledica rastućeg pritiska SAD, penzionisani zvaničnik izraelske vojske koji je ranije bio zadužen za strateško planiranje tvrdio je da bi taj potez zaista mogao da signalizira promenu u načinu na koji Izrael vodi rat.

-Rat se ne zaustavlja, rekao je za Al džazira. “To je početak drugačijeg načina rada.”

Kada je Izrael objavio rat Hamasu u oktobru 2023. godine, nekoliko izraelskih vojnih zvaničnika je otkrilo da će oružani sukob imati tri glavne faze.

Prva faza je uključivala intenzivno granatiranje kako bi se očistili pristupni putevi za borbene timove, dok bi u drugoj izraelska vojska u potpunosti izvršila invaziju na Pojas Gaze kroz kopnene i vazdušne napade.

Sada Izrael navodno ulazi u treću i poslednju fazu, koja će uključivati „intenzivne misije čišćenja terorista“.

-Ovo će trajati najmanje šest meseci… Niko ne govori o golubovima mira koji su poleteli iz Šujaija (okrug), rekao je novinarima neimenovani zvaničnik izraelske vojske.

(TV Front)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi