ŠTA SU RUSI GAĐALI NA AERODROMU ŠKOLJNI: Su-35 ispalio raketu H-59 po cilju u okolini Odese

Predrag Stojković

02. 01. 2024. u 19:01

LOVAC Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je 30. decembra, oko 18 časova, izveo vazdušni udar po teritoriji aerodroma Školjni u Odesi visokopreciznom raketom vazduh-zemlja srednjeg dometa H-59 „Ovod“.

ШТА СУ РУСИ ГАЂАЛИ НА АЕРОДРОМУ ШКОЉНИ: Су-35 испалио ракету Х-59 по циљу у околини Одесе

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Posle nekog vremena, Operativna komanda „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine bila je prinuđena da potvrdi pogodak, ali je nagovestila da je udar izvršen po neidentifikovanom industrijskom objektu.

Očigledno, bez obzira na vesti publikovane u sredstvima informisanja, od javnosti se skrivao pravi cilj koji su Rusi pogodili. Ovaj gest je zaintrigirao autore Telegram kanala Osvedomitelj, pa su počeli da istražuju razloge dezinformacija. Ubrzo su saznali da se od jeseni 2023. godine na aerodromu Školjni izvode intenzivni inženjerijski radovi.

Ukrajinska vojska je izvršila iskopavanje i izgradila skloništa, verovatno za smeštaj sistema protivvazdušne odbrane, po svemu sudeći zapadnog porekla. To je zabeleženo čak i na satelitskim snimcima lošeg kvaliteta koje je napravila jedna od evropskih svemirskih letelica u septembru i decembru.

Inače, na decembarskom snimku se već uočavaju dva borbena sredstva u skloništima, koja se ne mogu precizno identifikovati zbog niske rezolucije slike. Međutim, ona ne liče ni na avione ni na helikoptere.

Foto Iks/endi_got

Oružane snage Ukrajine su u navedenom periodu opremile tri nasute strukture na praznim parcelama u donjem delu zone aerodroma. Stručnjaci su primetili da nasipi na aerodromu Školjni u Odesi jako podsećaju na pozicioniranje PVO raketnog sistema Patriot na aerodromu Žuljani kod Kijeva.

Na osnovu ovih šturih podataka nemoguće je bilo šta tvrditi bezrezervno, ali prisustvo ovog smrtonosnog američkog PVO sistema u Odesi potvrđena je gubitkom Su-24 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga dve nedelje ranije u blizini ostrva Zmejni.

Kao indirektni dokaz prisustva PVO sistema Patriot u Odesi, navedene su reči ukrajinskog predsednika; Volodimir Zelenski je govorio o svojoj nameri da ojača protivvazdušnu odbranu žitnog koridora koji prolazi kroz luke u Odeskoj oblasti.

Osim toga, nemački ambasador u Kijevu Martin Jeger je u novembru obećao da će tokom zime na ukrajinskoj teritoriji biti raspoređen još jedan sistem PVO „Patriot“, koji će Kijevu dopremiti Nemačka.

oruzjeonline.com

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)