FILMSKO ZADRŽAVANJE INDIJACA: Kako je proteklo nesvakidšanje višednevno "zarobljavanje" više od 300 putnika na francuskom aerodromu

Dugačko putešestvije više od trista Indijaca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za Južnu Ameriku rumunskim avionim pretvorilo se u beskrajnu avanturu na francuskom aerodromu.

ФИЛМСКО ЗАДРЖАВАЊЕ ИНДИЈАЦА: Како је протекло несвакидшање вишедневно заробљавање више од 300 путника на француском аеродрому

FOTO: Tanjug/AP

Scenario dostojan uzbudljivog kriminalističkog filma u kome ljudi u realnom vremenu ostaju zarobljeni u prostoru sa primesama iz filma "Terminal" Toma Henksa, juče, u vreme pisanja ovog izveštaja, još nije imao epilog.

Uzbudljiva priča s teškim ljudskim sudbinama započela je u Dubaiju gde su se 303 Indijca, verovatno radnici u UAR, ukrcali na daleki let za glavni grad Nikaragve Managvu. Po planu leta, proteklog četvrtka avion je izvršio tehničko sletanje na mali francuski aerodrom Vatri, u oblasti Marne, oko 160 kilometara istočno od Pariza, u blizini grada Remsa, koji obično opslužuju čarter i loukost letovi. Pre nego što se spustio, aerodromske vlasti dobile su aonimnu prijavu da su putnici u stvari, žrtve organizovane trgovine ljudima. Postojale su, naime, indicije da su nameravali da se preko Južne Amerike ilegalno prebace do SAD ili Kanade.

Čim se "Erbas A340" rumunske kompanije "Ledžend" spustio na francusko tle, interevenisale su mnogobrojne policijske ekipe, avion je imobilisan, a putnici odvedeni u karantin u aerodromsku zgradu koja je pretvorena u izlovani prostor za privremeni smeštaj, kome niko nema pravo da priđe, osim istražnih organa, predstavnika humanitarnih udruženja i indijskih diplomata. Indijska ambasada u Parizu istakla je da prati situaciju i nadgleda da putnici imaju dobar tretman.  

Proveren je identitet svih putnika, kao i trideset članova posade koji su obezbeđivali letove između Dubajia i Vatrija, i Vatrija i Managve. Osoblje je pušteno, dok su putnici zadržani do završetka istrage. Njihovo saslušanje započelo je juče i pretpostavlja se da će trajati do ponedeljka uveče. Ispituju se i uslovi putovanja. Aerodromska policija može da ih zadrži najviše 4 dana, dok sud taj rok može da produži za 8 dana, a onda, u izuzetnim slučajevima, za još 8.  Uz žalbene procedure, putnici mogu da budu zadržani čak 26 dana.

BELI AVION BEZ OBELEŽJA

Rumunska kompanija "Ledžend" osnovana je 2020. godine sa sedištem u Bukureštu. Ima četiri aviona, od kojih dva A340. Avion koji je sleteo na francuski aerodrom bio je potpuno bele boje, bez ikakvih oznaka. Ističe se da je ova kompanija ostvarila svega nekoliko letova na ovom pravcu, "uvek za istog neevropskog klijenta". Advokati "Ledženda" kažu da kompanija nije učinila nikakav prekšaj, kao i da stoje na raspolaganju francuskim vlastima u daljoj istrazi.

Ispitivanje se održava uz prisustvo sedam advokata, četiri sudije, isto toliko sudskih službenika i prevodilaca sa hindu jezika. Ceo postupak prati i desetak dobrovoljaca koji pomažu putnicima. Reč je o do sada neviđenoj spektakularnoj administrativno-sudskoj akciji.

Dve osobe koje su se nalazile u avionu još u četvrtak su odvedene u pritvor, a istraga treba da utvrdi da li su imale ulogu u organizaciji čitavog prebacivanja. Prema francuskim zakonima, trgovina ljudima predstavlja zločin za koji može da se dobije 20 godina zatvora i kazna od tri miliona evra.

"Zarobljeni" putnici su smešteni u aerodromskom holu, preko čijih spoljnih prozora su prebačeni zastori, da bi se prostor izdvojio od očiju javnosti i ujedno putnicima koliko-toliko omogućila intima. Na raspolaganju imaju toalete, tuševe, individualne krevete kao i "familijarne zone" da bi porodice mogle da ostanu zajedno. Omogućena su im i tri obroka dnevno.  

Među putnicima ima trinaest maloletnika bez pratnje, ali i još dece, s roditeljima, uzrasta od 21 mesec do 17 godina. Desetak punika je već iskoristilo priliku da, kada se već nalaze na teritoriji EU, zatraže azil u Francuskoj, a među njima je i šestoro dece bez pratnje. Oni će, tako, umesto u SAD i Kanadi, možda, igrom sudbine, ostati u Francuskoj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)