LAVROV U MARAKEŠU: Spoljne sile žele da iskoriste eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba za svoje interese

Novosti online

20. 12. 2023. u 13:09

MOSKVA je uverena da spoljne sile žele da iskoriste eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba za svoje interese, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je dodao da je Rusija u kontaktu sa zemljama regiona i ulaže napore kako bi se rešavanje sukoba prevelo na diplomatski kolosek.

ЛАВРОВ У МАРАКЕШУ: Спољне силе желе да искористе ескалацију палестинско-израелског сукоба за своје интересе

FOTO: Tanjug/AP

Šef ruske diplomatije učestvuje na Forumu rusko-arapske saradnje u Marakešu.

- Postalo je očigledno da se neke spoljne sile ne ustežu da iskoriste najnoviju eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba za svoje interese, da raspire požar regionalnog rata uz brojne prošle avanture SAD i njihovih saveznika koje su pokrenute na Bliskom istoku u poslednjih 20 godina i čiji je rezultat – potkopana državnost, stotine hiljada žrtava, reke izbeglica - rekao je Lavrov u uvodnom govoru.

Rusija, u koordinaciji sa svojim partnerima, pre svega arapskim, ulaže napore u cilju dugoročne stabilizacije situacije i prelaska na diplomatsko rešavanje tog pitanja.

- Principijelni stav Rusije se podudara sa stavom arapskih država koje su potvrdile privrženost rešavanju sukoba polazeći od opšteprihvaćene međunarodnopravne baze sa samita Lige arapskih država i Organizacije islamske saradnje od 11. novembra u Rijadu - naveo je on.

Prioritetno pitanje za Rusiju jeste prekid krvoprolića u Gazi i rešavanje humanitarnih pitanja.

- Posle terorističkog napada 7. oktobra koji smo kategorički osudili, došlo je do dramatične eskalacije situacije u najvećem žarištu na svetu – u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Ovoga puta, nasilje o kojem svakodnevno svedočimo, katastrofalnih je razmera, bez presedana. Broj poginulih i ranjenih meri se desetinama hiljada a većinom su to civili u Gazi, deca i žene - rekao je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)