ERDOGAN JASAN: Pravedan svet je moguć, ali ne sa Amerikom

Tanjug

09. 12. 2023. u 19:50

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je pravedan svet moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenela je turska agencija Anadolija.

ЕРДОГАН ЈАСАН:  Праведан свет је могућ, али не са Америком

Foto: EPA

- Nažalost, primirje (u Gazi) je odbijeno u Savetu bezbednosti UN, samo ga je Amerika odbacila. Sama. Da je li to pravda? Pravedan svet je moguć, ali ne sa SAD - poručio je Erdogan na konferenciji koju je njegova Stranka pravde i razvoja organizovala povodom Svetskog dana ljudskih prava.

Erdogan je rekao da ljudi koji najviše pate od ksenofobičnih, rasističkih, diskriminatorskih i fašističkih praksi su muslimani, koji čine većinu migranata.

Dodao je kako su islamofobija i ksenofobija, "koje poput otrova okružuju zapadna društva", među glavnim pretnjama ljudskim pravima.

- Mesto gde se danas krši Povelja UN o ljudskim pravima je Gaza i okupirana palestinska teritorija - rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na glasanje u SB UN o nacrtu rezolucije za prekid vatre u Gazi, Erdogan je rekao kako se još jednom pokazalo da je svet veći od pet stalnih članica SB UN.

- Od 7. oktobra, Savet bezbednosti UN, čija je misija uspostavljanje globalnog mira, pretvorio se u zaštitnika Izraela. Izraelska vlast, koja ima neograničenu podršku Zapada, čini zločine i masakre u Gazi koji sramote celo čovečanstvo - istakao je Erdogan.

Na glasanju u Savetu bezbednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave