PREMIJER ŠTAJEH: Izrael ne može da iskoreni Hamas

Tanjug

09. 12. 2023. u 00:00

PALESTINSKI premijer Muhamed Štajeh izjavio je da cilj Izraela da u potpunosti porazi Hamas nije realan.

ПРЕМИЈЕР ШТАЈЕХ: Израел не може да искорени Хамас

Foto Tanjug/AP

Govoreći za Blumberg u svojoj kancelariji na Zapadnoj obali, palestinski premijer je rekao da bi po njegovom mišljenju najbolji ishod sukoba koji je počeo 7. oktobra bio da Hamas postane mlađi partner u okviru šire Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pomažući u izgradnji nove nezavisne države koja obuhvata Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

Vlast, koja je nekada vodila palestinske poslove i na Zapadnoj obali i u Gazi, ograničena je na Zapadnu obalu od 2007. godine kada ju je Hamas izbacio.

Hamas je formiran kasnih 1980-ih kao radikalni islamistički konkurent PLO, koja se, kako piše Blumberg, "pomirila sa postojanjem Izraela".

Hamas u potpunosti odbacuje Izrael, ali Štajeh je sugerisao da bi se to moglo promeniti.

-Hamas pre 7. oktobra je jedna stvar, a posle je druga stvar. Ako su spremni da postignu dogovor i prihvate političku platformu PLO, onda će biti prostora za razgovor. Palestince ne treba deliti, rekao je Štajeh.

Kako navodi Blumberg, taj predlog je u suprotnosti sa onim što Izrael vidi kao budućnost Gaze, osiromašenog obalnog pojasa od 2,2 miliona stanovnika.

Štajeh je naveo da su ministri u njegovoj vladi više puta kontaktirali izraelske kolege, ali su bili odbijeni.

Prema njegovim rečima, pozitivan korak bi bio da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prihvati državu Palestinu kao punopravnog člana, a ne kao posmatrača.

Premijer Palestinske samouprave će ovog vikenda odleteti u Katar da zatraži od Dohe da svoju značajnu finansijsku podršku Hamasu poslednjih godina prebaci na palestinske vlasti, dajući im više resursa za postizanje posleratnih ciljeva, piše Blumberg.

BONUS VIDEO - EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

JEZIVI OSEĆAJI! Novak Đoković skrhan: Naravno da sam zabrinut!