BRITANSKA VOJNA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA ZABRINUTA: Ruski PVO sistem tor m1/m2 dejstvuje u Ukrajini! (VIDEO)

Novosti online

04. 12. 2023. u 17:30

BRITANSKA vojna obaveštajna služba u svom najnovijem izveštaju navodi da ruska, kao i ukrajinska vojska i dalje nastoje da unište PVO sisteme i da je to trenutno jedna od najvažnijih faza u ovom ratu iscrpljivanja.

БРИТАНСКА ВОЈНА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ЗАБРИНУТА: Руски ПВО систем тор м1/м2 дејствује у Украјини! (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube

U svom dnevnom izveštaju britanski vojni obaveštajci navode da sa ruske strane, raketni sistem zemlja-vazduh malog dometa SA-15 Tor igra ključnu i u velikoj meri efikasnu ulogu.

-Sa maksimalnim dometom od 15 km, SA-15 Tor upravljaju jedinice protivvazdušne odbrane ruske vojske i konstruisan je za zaštitu prve linije kopnenih trupa. Ovo je u suprotnosti sa drugim sistemima kratkog dometa, kao što je SA-22 Pancir, kojima upravljaju ruske vazduhoplovne snage i koje obično štite komandne čvorove, PVO sisteme većeg dometa(S-300, S-400) i vazduhoplovne baze, navode britanski vojni obaveštajci.

Oni u svojoj analizi navode da se SA-15 Tor trenutno posebno koristi za suprotstavljanje operacijama ukrajinskih aviona bez posade.

Jedno od ključnih ograničenja sistema u trenutnom ratu je verovatno izdržljivost njegove posade.

-Sa utvrđenom posadom od samo tri pripadnika za svaki sistem, održavanje visokog stanja pripravnosti u dužem vremenskom periodu je vrlo verovatno dokazivanje ekstremnog testa izdržljivosti, navodi se u izveštaju britanske vojne obaveštajne službe.

TOR M-2

Tor M-1/2 je samohodni raketni sistem PVO, koji spada u kategoriju najasavremenijih PVO sistema u svetu. Namenjen je za delovanje protiv aviona, helikoptera, dronova, krstarećih raketa, precizne municije i balističkih raketa. Razvijen je bio u Sovjetskom Savezu pod oznakom 9K330. Sistem je od ranih serija posle raspada SSSR-a usavršila ruska vojska i napravila veerziju TOR -M2.

Modernizovana verzija TOR -M2 nosi oznaku 9k332 koja nosi raketu 9M331 i ima novi radar, minimalnog dometa do 1 km. Raketa prilikom lansiranja ima masu od 167 kg, dužine je 3,5 m i maksimalne brzine vođenja od 2,8 maha. Raketa koristeći komandno navođenje i radarski kontrolisani blizinski upaljač, može da izvodi manevre opterećenja do 30 G i da se koristi protiv ciljeva koji lete brzinom do 2 maha. Maksimalni domet rakete je 12 km po daljini a po visini minimalni je 100 ,m. Po visini minimalni domet je 10 m, a maksimalni 6.000 m.

Verovatnoća pogotka je 95 odsto.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)