BRITANCI PIJU KANCEROGENU VODU: Supstanca pronađena u uzorcima pijaće vode u Engleskoj označena kao opasna od SZO

Tanjug

01. 12. 2023. u 18:37

SUPSTANCA pronađena u nekoliko stotina uzoraka pijaće vode u Engleskoj kategorizovana je kao kancerogena od strane Svetske zdravstvene organizacije.

БРИТАНЦИ ПИЈУ КАНЦЕРОГЕНУ ВОДУ: Супстанца пронађена у узорцима пијаће воде у Енглеској означена као опасна од СЗО

Foto: Profimedia

Londonski "Gardijan" navodi da će ovaj potez povećati pritisak na britansku vladu da preduzme akciju protiv PFAS hemijskih supstanci koje se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima širom sveta pedesetih godina prošlog veka.

Perfluorooktan sulfonska kiselina (PFOA) je jedna od 10.000 hemikalija u polifluoroalkil supstanci (PFAS) koje se koriste u širokom spektru proizvoda, od kozmetike do odeće i pakovanja hrane, kao i u industrijskim procesima ili u peni za gašenje požara.

PFOA i PFOS su uglavnom zabranjene, ali su se zadržale u životnoj sredini zbog otpornosti. Gomilaju se tokom vremena u ljudima i životinjama.

Studije povezuju PFAS porodicu hemikalija sa kancerima, imunodeficitima, oštećenjima u reprodukciji, kao i u razvoju dece.

Nedavni izveštaj britanskog Inspektorata za vodu za piće (DVI) pokazuje da otprilike 12.000 uzoraka uzetih iz izvora vode za piće sadrži najmanje jedan PFAS neke vrste.

Britanska vlada je optužena da odugovlači sa preduzimanjem mera protiv PFAS, u poređenju sa Evropskom unijom, koja razmatra strožu regulativu za svih više od 10.000 supstanci.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)