IRAN ZAKLJUČAVA BLISKI ISTOK: Teheran sa Su-35 i raketama R-37M postao ozbiljan problem za SAD i Izrael, stižu li i S-400 i Su-57 (VIDEO)

Novosti online

01. 12. 2023. u 08:11

IZRAELSKE margine napada na Iran počinju očajnički da se sužavaju pošto je iranski ministar odbrane potvrdio završetak isporuke lovaca Su-35, jurišnih helikoptera Mi-28 i školskih aviona Jak-130.

ИРАН ЗАКЉУЧАВА БЛИСКИ ИСТОК: Техеран са Су-35 и ракетама Р-37М постао озбиљан проблем за САД и Израел, стижу ли и С-400 и Су-57 (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Informacije ukazuju na nabavku najmanje dve eskadrile Su-35 opremljene najboljim od ruskog ratnog vazduhoplovstva, dok će Iran, čim to bude moguće, nabaviti izvoznu verziju Su-57, vrlo verovatno zajedno sa PVO sistemom S-400.

Su-35 dolazi sa raketom vazduh-vazduh R-37M, čiji domet, prema nekim izveštajima, prelazi 300 km, što predstavlja ozbiljan problem za izraelske eskadrile F-16 i F-15. Čak su i ukrajinski piloti raketu R-37M ispaljenu sa Su-57 nazvali „najopasnijom“.

Odbrambeni sporazum Irana i Rusije takođe uključuje prenos znanja za popravku i održavanje Su-35. Konačno, Iran će dobiti najmanje 18 jurišnih helikoptera Mi-28.

Prema pojedinim izvorima, Iran postavlja temelje za ubrzanje nabavke nuklearnog oružja sada kada ima odgovarajući protivvazdušni arsenal. Iransko vazduhoplovstvo je u februaru ove godine predstavilo i podzemnu taktičku vojnu bazu pod nazivom „Orao 44“ spremnu za nove lovce Su-35.

Foto: AP

DOGOVOR IZMEĐU IRANA I RUSIJE JE FINALIZIRAN

Prema onome što je zamenik ministra odbrane Irana, brigadni general Mahdi Farahi rekao novinskoj agenciji Tasnim, Teheran je završio sporazume sa Rusijom o nabavci i prijemu borbenih aviona Su-35, jurišnih helikoptera Mi-28 i letelica za obuku, aviona tipa Jak-130.

Visoki iranski zvaničnik je kategorički rekao da će se Su-35, Mi-28 i Jak-130 zvanično pridružiti arsenalu Oružanih snaga zemlje, čime će se značajno unaprediti iransko vazduhoplovstvo, a procedure za njihov prijem su u toku.

On je dodao da sada Iran ima najjaču flotu vojnih helikoptera u regionu ne samo po kvalitetu već i po količini.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Iran već dugi niz godina nije nabavio nijedan novi borbeni avion, sa jedinim izuzetkom značajnog broja ruskih borbenih aviona Mig-29 i Su-24 1990-ih, dok su od početka rata u Ukrajini značajno porasli strateški korporativni odnosi sa Moskvom, u oblasti vojne, trgovinske i ekonomske saradnje.

Štaviše, kao deo iranskog programa naoružanja, prvi avion za obuku Jak-130 stigao je u zemlju još početkom prošlog septembra.

Konkretno, Rusija je prvobitno napravila Su-35 za Egipat, ali bi ta prodaja izazvala sankcije SAD prema CAATSA zakonu. Ruska grupa United Aircraft Corporation je na listi sankcija i zbog toga je Egipat, strahujući od sankcija, odustao od sporazuma.

Foto: Printskrin/Youtube/Airguardian

JAK-130 SLETEO U IRAN – PILOTI ĆE SE OBUČAVATI NA SU-35

Iranske novinske agencije javile su da su trenažni avioni ruske proizvodnje JAK-130 sleteli u zemlju i pridružili se vazduhoplovstvu.

Podaci govore da su najmanje dva trenažna aviona JAK-130 integrisana u 8. vazduhoplovnu bazu u Isfahanu. Operacija je izvedena u strogoj tajnosti, a njihov transport su obavljali avioni An-124.

Avioni takođe deluju kao avioni za blisku podršku jer nose različito naoružanje i bombe.

Iranska novinska agencija ISNA javila je da je avion za naprednu obuku IAK-130 sposoban da zadovolji potrebe za obukom pilota da nauče da upravljaju lovcima 4. generacije.

Foto foto wikipedia cc by 4.0 Tasnim news agenci

IRAN ŠALjE U RUSIJU FATEH-110 I ZOLFAGAR

Prema mišljenju Amerikanaca, vrlo je verovatno da će Iran Moskvi pružiti dozvolu za proizvodnju balističkih projektila.

Obaveštajna procena podeljena poslednjih dana sa ukrajinskim i američkim zvaničnicima tvrdi da iranska odbrambena industrija priprema prvu isporuku projektila fateh-110 i zolfagar, dve poznate iranske balističke rakete srednjeg dometa koje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti od 300 i 700 kilometara, respektivno, rekla su dva zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem.

Iran ima jedan od najvećih arsenala raketa kratkog i srednjeg dometa na Bliskom istoku.

Stručnjaci smatraju da su novije verzije fateh-110 i zolfagar i moćne i prilično precizne. Neki modeli imaju elektro-optičke sisteme za navođenje koji omogućavaju operaterima projektila da ih navode tokom leta ka njihovom konačnom približavanju meti.

Najnoviji fateh-110D i prethodni fateh-110C imaju maksimalni deklarisani domet od 300 kilometara. Oni se mogu služiti GPS satelitima GLONASS ili BEIDOU, a tu je i kvalitetniji lasersko-žiro inercijalni sistem za navođenje. Projektil, koji ima bojevu glavu od 650 kilograma, mogao bi pasti u proseku u prečniku od 15 metara od naznačene mete.

Veća raketa zolfagar, koja koristi laganu konstrukciju sa namotanim filamentom, ima značajno povećanje dometa na 700 kilometra i opciono može da nosi 30 kasetnih podmunicija.

I fateh-110 i zolfagar se mogu montirati na kamione, a mogu se lansirati u relativno kratkom roku pošto koriste čvrsto gorivo. Ta činjenica ih čini težim za lov i uništavanje.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima