NAKON LANSIRANJA SATELITA: Povećane tenzije na granici Severne i Južne Koreje

Tanjug

27. 11. 2023. u 09:10

SEVERNA Koreja je upozorila da će nastaviti da koristi svoja suverena prava, što uključuje lansiranje satelita i slanje dodatnih trupa i oružja u demilitarizovanu zonu na granici s Južnom Korejom, piše Rojters.

НАКОН ЛАНСИРАЊА САТЕЛИТА: Повећане тензије на граници Северне и Јужне Кореје

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je lansiranje satelita prošle nedelje bilo prouzrokovano potrebom da nadgleda Sjedinjene Države i njihove saveznike, navela je državna novinska agencija KCNA.

- Lansiranje je legalno i predstavlja pravo na samoodbranu, na temeljnu reakciju i precizno praćenje ozbiljnih vojnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih sledbenika - prenosi KCNA.

Pjongjang je saopštio da je satelit ušao u orbitu i da šalje fotografije, dok Južna Koreja navodi da ne može da potvrdi ovu informaciju.

Severnokorejske akcije podstakle su Seul da privremeno suspenduje vojni sporazum između dve zemlje koji je potpisan 2018. godine, nakon čega su vojnici sa severne strane granice viđeni kako obnavljaju srušena stražarska mesta i dovoze opremu u demilitarizovanu zonu.

Sjedinjene Države sazvale su sastanak Bezbednosnog saveta Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o lansiranju satelita, koje je Amerika osudila.

Rusija i Kina, stalne članice Bezbednosnog saveta, odbile su da uvedu nove mere protiv Pjongjanga, uprkos severnokorejskom testiranju balističkih raketa, a ni Moskva ni Peking nisu tim povodom dali izjave prethodne nedelje.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije