AMERIKANCI SUMNJAJU: Iran napao dronom brod izraelskog milijardera?

Novosti online

26. 11. 2023. u 00:00

SUMNjA se da je iranski dron napao kontejnerski brod, u vlasništvu izraelskog milijardera Idana Ofera, u Indijskom okeanu, saopštio je danas neimenovani američki zvaničnik za AP.

АМЕРИКАНЦИ СУМЊАЈУ: Иран напао дроном брод израелског милијардера?

Shahed - 136 Foto MO Irana

Američki zvaničnik odbrane, koji je govorio za američku novinsku agenciju AP o obaveštajnim podacima pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da se sumnja da je brod pod zastavom Malte bio na meti drona Šahed-136, dok se nalazio u međunarodnim vodama.

Dron koji je nosio bombu eksplodirao je i prouzrokovao štetu na brodu, ali niko od posade nije povređen, saopštio je ovaj izvor.

-Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju, rekao je zvaničnik, ali je odbio da objasni zašto američka vojska veruje da Iran stoji iza napada, navodi AP.

Libanska televizija Al Majadin, koja je povezana sa organizacijom Hezbolah, izvestila je da je izraelski brod gađan u Indijskom okeanu, pozivajući se na anonimne izvore, koji su kasnije preneli i iranski mediji.

Kako navodi AP, posada broda se ponašala kao da je sumnjala da će se brod suočiti sa pretnjom.

Prema podacima specijalizovanog sajta "Marin trefik", koje je analizirala američka agencija, brod je imao isključen sistem za automatsko praćenje, od utorka kada je napustio luku Džebel Ali u Dubaiju.

Brodovi bi trebalo da održavaju ovaj sistem aktivnim iz bezbednosnih razloga, ali posade ih isključuju ako se posumnja da bi plovilo moglo da bude meta, navodi američka agencija.

Isto je urađeno ranije kada je brod putovao kroz Crveno more, pored Jemena, gde deluju pobunjenici Huti koje podržava Iran.

Brod je u vlasništvu singapurske kompanije "Istern Pasifik Šiping" , koja je pod kontrolom izraelskog milijardera Idana Ofera.

Foto: Profimedia

Tokom rata između Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra, jemenski pobunjenici Huti su zaplenili transportni brod u Crvenom moru.

Milicije u Iraku, koje podržava Teheran, takođe su vršile udare na američke trupe u Iraku i Siriji tokom ovog sukoba, iako nema dokaza da je Iran direktno povezan sa tim napadima, navodi AP.

Napad u petak na brod "CMA CGM Simi" dogodio se u trenutku kada je sve više brodova u svetu meta napada, u vezi sa ratom Izraela i palestinskog Hamasa, čak i kada je primirje trenutno zaustavilo njihove borbe, ocenjuje američka agencija.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja