AMERIKANCI U PROBLEMU, PJONGJANG IMA “SVEVIDEĆE OKO”: Kim DŽong Un pregledao snimke novog špijunskog satelita

Tanjug

24. 11. 2023. u 23:23

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un pregledao je fotografije koje je snimio novi špijunski satelit te zemlje na "glavnim ciljanim regionima", javili su danas severnokorejski državni mediji.

АМЕРИКАНЦИ У ПРОБЛЕМУ, ПЈОНГЈАНГ ИМА “СВЕВИДЕЋЕ ОКО”: Ким Џонг Ун прегледао снимке новог шпијунског сателита

Foto Tanjug/AP

Među ciljanim gradovima su glavni grad Južne Koreje Seul i gradovi u kojima se nalaze američke vojne baze.

Severna Koreja je lansirala satelit u utorak, ali južnokorejski zvaničnici odbrane i analitičari kažu da njegove sposobnosti nisu nezavisno verifikovane, prenosi Rojters.

Visoke diplomate Južne Koreje, SAD i Japana danas su u trilateralnom pozivu "snažno" osudile nedavno lansiranje svemirske rakete zbog njenog "destabilizujućeg" efekta, saopštio je Stejt department.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Jin, američki državni sekretar Entoni Blinken i japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava ocenili su da je lansiranjem satelita Severna Koreja prekršila više rezolucija Saveta bezbednosti UN o zabrani bilo kakvog testiranja pomoću tehnologije balističkih raketa.

-Sekretar i ministri spoljnih poslova oštro su osudili lansiranje zbog njegovog destabilizujućeg efekta na region, rekao je na brifingu za novinare Metju Miler, portparol Stejt departmenta.

U trilateralnom pozivu, Park, Blinken i Kamikava su naglasili potrebu da se međunarodna zajednica, uključujući sve članice Saveta bezbednosti UN, okupe kako bi sprečile aktivnosti nabavke Severne Koreje i zaustavile priliv prihoda koji podržava razvoj oružja za masovno uništenje i programe balističkih projektila, rekao je Miler.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)