UKRAJINCI NE DAJU ABRAMSE NA FRONT PRE PROLEĆA? Neće drugo potrajati u sukobu sa ruskom armijom (VIDEO)

P. Z. S. / ria.ru

23. 11. 2023. u 18:11

AMERIČKI tenkovi Abrams su od male koristi u Ukrajini zbog vremenskih uslova i napora ruske vojske, a ova borbena vozila se neće pojaviti na bojnom polju do proleća 2024. godine, prenosi Business Insider pozivajući se na stručnjake.

УКРАЈИНЦИ НЕ ДАЈУ АБРАМСЕ НА ФРОНТ ПРЕ ПРОЛЕЋА? Неће друго потрајати у сукобу са руском армијом (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bela kuća je ranije potvrdila da je prva serija ovih tenkova isporučena Ukrajini, a SAD nameravaju da isporuče ukupno 31 tenk. Istovremeno, kako je objavio Wall Street Journal, ukrajinski zvaničnici smatraju da isporuka Abramsa neće moći da promeni situaciju na frontu. Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov je takođe priznao da ovi tenkovi na liniji fronta „neće dugo trajati“. Ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći o nemačkim tenkovima Leopard i borbenim vozilima pešadije „Bredli“ američke proizvodnje koji su prethodno isporučeni Kijevu, istakao je da „gore lepo“.

-Njih (Abramsa) je teško iskoristiti... (zbog) pogoršanja vremena i moćnih odbrambenih linija Rusije, navodi se u izveštaju. Prema mišljenju stručnjaka, široka upotreba ovih tenkova je malo verovatna do sledećeg proleća. Publikacija takođe smatra da Ukrajina ne želi da aktivno koristi zapadne tenkove nakon velikih gubitaka opreme u julu u okviru „kontraofanzive“.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i prvenstveno zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je poslao u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane zapadnom opremom, uključujući naširoko reklamirane tenkove Leopard – kasnije su snimci vozila koja se dime na bojnom polju izazvali pometnju na Zapadu. Tri meseca kasnije, predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela i „neuspeh“. Ministar odbrane Sergej Šojgu je sa svoje strane dodao da ukrajinske oružane snage poslednjih deset dana uzalud izvode „nasilne napade velikim snagama i sa velikim nadanjima“. Posebno žestoke borbe vode se za selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, čije bi zauzimanje omogućilo ukrajinskim oružanim snagama da dođu do Tokmaka, ali se to nikada nije dogodilo.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, samo u junu-julu ukrajinske oružane snage izgubile su više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Uništena ukrajinska oprema uključivala je 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova Leopard, sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije Bredli. Zapadni mediji posebno beleže efikasnost minskih polja Oružanih snaga Rusije. U tom kontekstu, američki državni sekretar Antoni Blinken izrazio je mišljenje da će se ofanziva ukrajinskih oružanih snaga nastaviti „još mnogo meseci“, a SAD su počele da isporučuju Kijev kasetnom municijom. Međutim, prema ekspertima koje su intervjuisale RIA Novosti, ova municija nije u stanju da radikalno promeni situaciju.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)