RAT U UKRAJINI: EU predala Kijevu novu tranšu pomoći od 1,5 milijardi evra

Novosti online

22. 11. 2023. u 07:34 >> 00:46

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 637. Sprečen desant ukrajinskih snaga na hersonskom pravcu. Kijev za mesec dana izgubio 13.700 vojnika i 1.800 jedinica tehnike. Ukrajinski piloti počeli sa obukom na lovcima F-16 u Danskoj. Na Crnom moru tokom noći uništena četiri drona.

РАТ У УКРАЈИНИ: ЕУ предала Кијеву нову траншу помоћи од 1,5 милијарди евра

FOTO: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici prijavili su preko 70 granatiranja DNR tokom dana

 

U Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) tokom proteklog dana prijavljena su 72 granatiranja ukrajinskih trupa, saopštila je u četvrtak misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju (JCCC) za pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

- Tokom dana, misija je prijavila 72 granatiranja ukrajinskih trupa. Ispaljeno je čak 215 metaka - navodi se i dodaje da su pod granatiranjem bili gradovi Gorlovka, Donjeck, Makejevka i Jasinovata.

Ranjeno je sedam civila, uključujući troje dece, prenela je agencija TASS.

 

Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u dva regiona

 

Eksplozije su se čule u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti i u Voznesenskom okrugu Nikolajevske oblasti Ukrajine, prenosi ukrajinski TV kanal „ Public”.

- U Krivom Rogu se čuje zvuk eksplozije - prenosi TV kanal.

Publikacija „Strana.ua” je zauzvrat izvestila o eksploziji u Voznesenskom okrugu Nikolajevske oblasti.

U oba područja objavljena je uzbuna za vazdušni napad, prenela je RIA.

 

Mediji: Sam Zelenski izazvao sumnje u uspeh Ukrajine

 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nastavlja da insistira da njegova vojska može da pobedi na bojnom polju, ali sumnje u to nastavljaju da rastu, piše Velt.

- Ali koliko je to realno (uspeh ukrajinske vojske? Čak i vojni vrh Kijeva sumnja u to. Priča se o zastoju i dugotrajnom ratu. Saveznici na Zapadu se pitaju da li Ukrajina još uvek ima šansu da oslobodi sve okupirane teritorije. Sumnje u to je posejao i sam Zelenski, koji se, dok je u septembru boravio u Sjedinjenim Državama, imao posla sa potpuno drugim Vašingtonom, nego godinu dana ranije. I mada Džozef Bajden stoji čvrsto na strani Zelenskog, njegove ruke su vezane - navodi autor članka.

On podseća da je Kongres u sredu usvojio privremeni budžet, ali bez dodatne pomoći Kijevu u naoružanju. Republikanci su blokirali nastavak finansijske pomoći.

Ukrajinska vojska od 4. juna preduzima neuspešne pokušaje da krene u kontraofanzivu. Kako je 5. oktobra rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je za četiri meseca izgubio preko 90 hiljada ljudi i više od 550 tenkova. Ruska strana je više puta isticala da kontraofanziva nije donela značajnije rezultate.

 

Bugarska produžuje agoniju - šalje 100 oklopnih transportera Ukrajini

 

Bugarski parlament usvojio je predlog zakona o besplatnoj isporuci oklopnih transportera Ukrajini, prenosi portal „5 minuti“.

Poslanici su usvojili predlog zakona o ratifikaciji sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnoj isporuci oklopnih vozila, koji je potpisan u Sofiji 8. avgusta 2023. i u Kijevu 13. novembra 2023, navodi se u saopštenju.

Za predaju vojne opreme glasala su 152 poslanika, protiv je bilo 57, niko nije bio uzdržan.

Prema rečima poslanika Bugarske socijalističke partije Borislava Gucanova, koji se protivio ovoj odluci, u Kijev će biti isporučeno oko 100 oklopnih transportera.

Ranije je ruski lider Vladimir Putin izjavio da zapadno oružje još može da se isporučuje Kijevu i da se koristi u borbama, ali time će se sukob samo prolongirati. Kako je istakao, zapadni pokrovitelji Kijeva su razočarani zbog toga što nema rezultata ofanzive kijevskog režima i što u tome ne pomažu ni isporuke oružja ni hiljade stranih plaćenika.

 

Rusko ministarstvo odbrane: Ukrajinske trupe, koristeći dron, gađale grupu novinara

Ukrajinske trupe su, koristeći dron, gađali su grupu ruskih novinara koji su pripremali materijal u Zaporoškoj oblasti. Ranjen je novinar televizije Rusija 24, Boris Maksudov.

- Novinar je odmah evakuisan u medicinsku ustanovu Ministarstva odbrane Rusije. Nema opasnosti po njegov život. Borisu Maksudovu je pružena sva neophodna medicinska pomoć - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, novinari su pripremali materijal o granatiranju Oružanih snaga Ukrajine u naseljenim mestima Zaporoške oblasti.

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane Rusije

  • Oružane snage Rusije odbile su napad ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu na području Sinkovke u Harkovskoj oblasti;
  • Oružane snage Rusije odbile su napad ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je ukupno izgubio gotovo 115 vojnika koji su ubijeni ili ranjeni;
  • PVO sredstva oborila su ukrajinski avion MiG-29 u oblasti Vozdviženke u DNR;
  • Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile tri napada jurišnika ukrajinske vojske na području Novoprokopovke i Verbova;
  • Oružane snage Rusije uništile su skladište avijacionog naoružanja ukrajinske vojske i raketni sistem S-300;
  • PVO sredstva likvidirala su 45 ukrajinskih dronova u toku proteklog dana;
  • Oružane snage Rusije odbile su na zaporoškom pravcu tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske, likvidirano je gotovo 60 protivničkih vojnika.
     

EU predala Kijevu novu tranšu pomoći od 1,5 milijardi evra

Brisel je predao Kijevu novembarsku tranšu makrofinansijske pomoći u iznosu od 1,5 milijardi evra, saopštila je pres služba Evropske komisije.

„Danas smo predali 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini, naša ukupna pomoć Ukrajini dostigla je 85 milijardi evra“, napisala je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na društvenoj mreži Iks.

 

U Hersonu odjeknule eksplozije

U Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, odjeknule su eksplozije, saopštio je šef lokalne gradske uprave Roman Mročko na svom Telegramu.

Za manje od dve godine obučeno 100.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine

Za manje od dve godine u zapadnim zemljama obuku je prošlo sto hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je šef finansijskog odbora Vrhovne rade Ukrajine Danil Getmancev.

Prema njegovim rečima, koaliciju čine 32 zemlje koje su ujedinjene u dve vojne misije: Grupu za podršku bezbednosti Ukrajine i Misiju EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini. Ova koalicija bavi se pripremom vojnika, a takođe obezbeđuje instruktore, poligone i tehniku.
 

Savčuk o aktivnostima grupe "Centar"

Ruske snage grupe „Centar“ uništile su tri uporišta, tri područja koncentrisanja tehnike i oko 30 artiljerijskih položaja ukrajinskih jedinica na krasnolimanskom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

On je dodao da su u rejonu Šumarije Serebrjanski jedinice grupe zajedno sa artiljerijom porazile jurišne grupe 12. brigade specijalnih snaga „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).

Savčuk je istakao da su gubici ukrajinskih snaga iznosili oko 200 vojnika i dva vozila. Osim toga, dronom FPV uništen je minobacač kalibra 12 mm.

Ruski PVO oborio ukrajinske bespilotne letelice

Ruski PVO sistemi su oko 7.30 časova oborili tri ukrajinske bespilotne letelice avionskog tipa iznad teritorije Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Uništeni ukrajinski čamci

Četiri bespilotna čamca ukrajinske mornarice uništena su u zapadnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na svom Telegramu.

Čamci su primećeni dok su se približavali Krimskom poluostrvu i svi su uništeni, precizira se u saopštenju.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!