NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE VEĆ NALJUTIO KINU: "Bila bi ozbiljna greška ako bi Buenos Ajres zaista to uradio"

Tanjug

21. 11. 2023. u 13:05

KINESKO ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da bi bila "ozbiljna greška" argentinske diplomatije, ukoliko bi ta zemlja prekinula veze sa velikim zemljama kao što su Kina ili Brazil.

НОВИ ПРЕДСЕДНИК АРГЕНТИНЕ ВЕЋ НАЉУТИО КИНУ: Била би озбиљна грешка ако би Буенос Ајрес заиста то урадио

Foto Tanjug/AP

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je na redovnoj konferenciji za novinare da je Kina važan trgovinski partner za Argentinu i da argentinska vlada pridaje veliki značaj odnosima sa Pekingom, preneo je Rojters.

Argentina je u nedelju izabrala desničarskog libertarijanca Havijera Mileija za novog predsednika.

Milei je ranije kritikovao Kinu i Brazil, navodeći da neće imati posla sa "komunistima", već da će favorizovati jače veze sa SAD.

Rojters prenosi izjavu Dijane Mondino, ekonomiste najavljene za novu šeficu diplomatije, koja je rekla da se njena zemlja neće pridružiti BRIKS-u.

Argentina je bila među šest zemalja pozvanih da postanu nove članice BRIKS-a, bloka koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Argentina će "prekinuti interakcije" sa vladama Kine i Brazila, rekla je Mondino za rusku agenciju RIA Novosti, upitana da li će Argentina podsticati trgovinu sa te dve zemlje.

- Dve strane imaju snažnu ekonomsku komplementarnost i ogroman potencijal za saradnju. Kina je spremna da nastavi da radi zajedno sa Argentinom da promoviše stabilnost i dugoročni razvoj bilateralnih odnosa - rekla je Mao na pitanje novinara da komentariše izjave Mondinove.

BONUS VIDEO: U ČAST VUČIĆA - Na večeri sa predsednikom Sijem sviraju srpsku pesmu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024