UKRAJINSKE ELEKTRANE U PROBLEMU: Hitno traže više sistema protivraketne odbrane

Tanjug

17. 11. 2023. u 20:26

NAJVEĆA ukrajinska energetska kompanija DTEK spremna je za još jednu zimu i ruske napade, ali njenim elektranama je potrebno više sistema protivraketne odbrane da bi bezbedno funkcionisale, rekao je danas izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko.

УКРАЈИНСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ У ПРОБЛЕМУ: Хитно траже више система противракетне одбране

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Iskustvo iz proteklih godinu dana navelo je Ukrajinu da traži više sistema protivvazdušne odbrane kako bi zaštitilo svoju vitalnu energetsku infrastrukturu, preneo je Rojters.

-Potrebno nam je više Patriota, više IRIS sistema, jer ne možemo da se zaštitimo od balističkih projektila ako nemamo adekvatne sisteme, rekao je Timčenko.

Rojters navodi da su prvih 10 meseci ove godine elektrane DTEK-a proizvele dovoljno električne energije da zadovolje potrebe oko 4,1 miliona domaćinstava, ali se svaka od tih 13 elektrana našla na udaru Rusije, a samo poslednjih nedelja to je učinjeno 60 puta različitim oružjem.

-Oko 50 odsto kapaciteta kompanije od 2,3 gigavata je oštećeno, uništeno ili zauzeto, što je izazivalo nestanke struje, rekao je Timčenko.

Od aprila, DTEK je uspeo da vrati osam od 13 agregata, dva su u remontu, dok su dve termoelektrane na ugalj takođe puštene u rad tokom zime, napominje britanska agencija.

Od početka rusko-ukrajiinskog rata u februaru 2022, Evropa je isporučila stotine transformatora, kilometre kablova i hiljade generatora na dizel potrebnih za osvetljenje i grejanje ljudi.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave