ISTO STE PRIČALI I ZA SEVERNI TOK: Moskva tvrdi da izjave SAD o gasovodu „Arktik“ ukazuju na njihovo učešće u sabotaži gasovoda

Novosti online

15. 11. 2023. u 17:30

RUSIJA smatra da izjava pomoćnika američkog državnog sekretara Džefrija Pajeta o težnji da se okonča projekat gasovoda „Arktik PTG 2“, u ovoj ili onoj meri, dokazuje umešanost SAD u eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ИСТО СТЕ ПРИЧАЛИ И ЗА СЕВЕРНИ ТОК: Москва тврди да изјаве САД о гасоводу „Арктик“ указују на њихово учешће у саботажи гасовода

Foto Arhiva

-Ovo je ista ona baza dokaza koja pokazuje da iza dizanja u vazduh ‘Severnog toka 1 i 2’, na ovaj ili onaj način, u ovom ili onom obliku, stoje zapadne zemlje, pre svega SAD. To je počelo izjavama predsednika SAD i predstavnika američkog Stejt departmenta o potrebi da se ovi projekti unište. To je dovelo do podrivanja tih infrastrukturnih projekata šest meseci kasnije, a sada se završava pretnjama narednim infrastrukturnim projektima u istoj oblasti, primetila je Zaharova.

Prema njenim rečima, SAD ne mogu da ostvare prednost u konkurentskom okruženju, pa Vašington uništava one projekte koji to sprečavaju.

-Oni su krenuli putem zastrašivanja i sprovođenja svojih pretnji, to se drugačije ne može oceniti. Ovo je sistematski pristup predstavnika zvaničnog Vašingtona uništavanju civilne infrastrukture u energetskom sektoru, zaključila je diplomata.

Ranije je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku Džefri Pajat na saslušanju u Odboru za spoljne poslove Senata izjavio da je cilj američkih sankcija projektu „Arktik PTG 2“ da ga „unište“.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)