PALO GLAVNO UPORIŠTE HAMASA? IDF tvrde - Vojska zauzela kamp Al Šati

Novosti online

14. 11. 2023. u 19:54

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) navode da je njihova 162. divizija, koja je ušla u Gazu sa severa, danas okončala zauzimanje kampa Al Šati, za koji se smatra da je bio glavno uporište Hamasa.

ПАЛО ГЛАВНО УПОРИШТЕ ХАМАСА? ИДФ тврде - Војска заузела камп Ал Шати

Foto Tanjug/AP

IDF napominje da će se pomenuta jedinica uskoro povezati sa 36. divizijom, koja je ušla u Pojas Gaze sa istoka i tako stigla do obale.

- Unutar kampa postoji mnogo neprijateljske infrastrukture, jer su tamo bile koncentrisane mnoge snage Hamasa, uključujući bataljon Al Šati, koji je imao glavno ulogu u napadima 7. oktobra - navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Dodaje se da je 162. divizija krenula na jug iz severne Gaze, kada je kopnena operacija počela pre dve i po nedelje, a u poslednjih nekoliko dana vodila je borbe oko kampa Al Šati.

Prema izraelskoj vojsci, tamo je bilo najmanje četiri sukoba sa oko 200 Hamasovih operativaca u Al Šatiju u poslednjih nekoliko sati, a procenjuje se da je oko 150.000 do 200.000 Palestinaca pobeglo iz kampa, nakon što su došle izraelske trupe.

IDF veruje da ima potpunu kontrolu nad Al Šatijem, iako bi i dalje moglo biti incidenata, a 162. divizija sada radi na tome da očisti područje kampa od infrastrukture Hamasa, uključujući tunele i skrovišta oružja.

Izraelska vojska takođe iznosi detalje o drugim operacijama divizije u severnoj Gazi, navodeći da je nanela značajne udarce Hamasovim operativnim sposobnostima.

Prema IDF-u, divizija je pronašla i uništila više od 160 tunelskih okana, pogodila oko 2.800 lokacija Hamasa i ubila oko 1.000 operativaca i komandanata.

Divizija kaže da je uništena Hamasova strateška infrastruktura u severnoj Gazi, uključujući takozvanu vojnu četvrt grada Gaze, ispostavu Bader i bolnicu Rantisi, za koju IDF sumnja da ju je koristio Hamas za držanje izraelskijh talaca.

(Tajms of Izrael)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)