ŽIVOTI PREVREMENO ROĐENIH BEBA VISE O KONCU: Situacija u Al Šifi tragična, medicinsko osoblje zabrinuto - Postoji šansa da ih sve izgubimo

Tanjug

14. 11. 2023. u 16:03

ŽIVOTI 36 beba u bolnici Al Šifa u Gazi vise o koncu, poručilo je danas medicinsko osoblje te bolnice i istaklo da nema jasnog mehanizma da se te bebe premeste u drugu ustanovu, uprkos navodnim nastojanjima Izraela da toj bolnici dostavi inkubatore za evakuaciju.

ЖИВОТИ ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНИХ БЕБА ВИСЕ О КОНЦУ: Ситуација у Ал Шифи трагична, медицинско особље забринуто - Постоји шанса да их све изгубимо

Foto: Tanjug/AP

Troje od 39 prevremeno rođenih beba u toj bolnici umrle su pošto je Al Šifa ostala bez goriva za pokretanje generatora električne energije, pa nije bilo moguće koristiti inkubatore, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, 36 beba, koje teže između 700 grama i oko kilogram i po, sada leže na običnim krevetima, gde su izložene infekcijama i bez individualnog prilagođavanja vlažnosti i temperature koja su za njih od vitalnog značaja.

- Srećom, još uvek ih imamo 36, nismo izgubili nikoga tokom noći... Ali i dalje, rizici su zaista veliki, postoji šansa da ih sve izgubimo - rekao je jedan od hirurga iz bolnice, Ahmed El Mokatalali.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da radi na prenosu inkubatora u pojas Gaze, kako bi se navodno omogućila evakuacija beba.

- Namera je da se omogući bezbedna evakuacija novorođenih beba. Koliko mi znamo, Šifa nema potrebne transportne inkubatore za to - rekao je portparol izraelskog Ministarstva odbrane Šani Sanson, dodajući da su inkubatori u pripravnosti izvan Gaze za bilo kakvu dogovorenu primopredaju.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

JEZIVI OSEĆAJI! Novak Đoković skrhan: Naravno da sam zabrinut!