VEŽBAJU NAPAD NA TAJVAN? Sve o kineskim vojnim vežbama "Zajednički mač 2024A" (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 05. 2024. u 22:00

RATNA mornarica NR Kine pokrenula je vojne vežbe u okolini Tajvana, sa namerom da kazni "separatističke radnje tajvanskih secesionista" i pošalje "upozorenje stranim stranim silama koje se mešaju u ovo pitanje", i to svega četiri dana nakon inauguracije novog predsednika ostrva Tajvan Laj Čing-tea.

ВЕЖБАЈУ НАПАД НА ТАЈВАН? Све о кинеским војним вежбама Заједнички мач 2024А (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP

Osmišljene tako da opkole Tajvan i sa istočne i sa zapadne strane, vežbe će pokazati sposobnost kineske vojske da izvrši udare po ostrvu sa svih pravaca i stavi ostrvo u potpuno okruženje.

Kako je navela Istočna komanda Oružanih snaga NR Kine, vežbe će biti sprovedene u Tajvanskom moreuzu, na severu, istoku i jugu od ostrva Tajvan, kao i u oblastima kod ostrva Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin.

Portparol ovog dela kineske vojske Li Si najavio je i da će u vežbama pod kodnim nazivom "Zajednički mač 2024A" učestvovati kopnene, vazduhoplovne, pomorske i raketne snage, te da će događaj trajati dva dana.

Glavno fokus združenih vežbi biće na vazudhoplovnim i pomorskim patrolama u punoj borbenoj gotovosti, zajedničkom preuzimanju potpune kontrole na bojnom polju i izvođenju zajedničkih preciznih napada po ključnim ciljevima, saopštio je Li Si.

Razlog za ovako obimne vežbe je, prema "Global tajmsu", inauguracioni govor novog predsednika ostrva Tajvan, tokom kog je propagirana nezavisnost Tajvana, tj. secesija, podsticana konfrontacija i neprijateljstvo između Kine i Tajvana, i izražena namera da se u "ostvarivanju nezavisnosti tajvanske vlasti oslone na spoljašnje faktore i silu".

U razgovoru za pomenuti kineski list, Tong Žen istraživač sa Akademije vojnih nauka Oružanih snaga NR Kine, iznela je nešto detaljniji plan o ovim vežbama oko Tajvana i njegovih perifernih ostrva.

-Što se perifernih ostrva tiče, vežbe će pokriti Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin, dok će patrole za borbenu uzbunu okružiti Tajvan brodovima i avionima koji će nadletati prostor nadomak samih obala i time efektivno vršiti pritisak na tzv. odbrambeni prostor ostrva, navela je Tong.

Istovremeno, pored vežbi kineske vojske, Obalska straža istočne kineske provincije Fuđen u četvrtak je pokrenula sveobuhvatnu vežbu sprovođenja zakona u vodama oko ostrva Vuću i Dongjin sa ciljem da testira zajedničku patrolu, snage za brzo reagovanje i sposobnost reagovanja u vanrednim situacijama, što je najavio portparol Obalske straže Kine Gan Ju.

-Ovo je prvi put da su brodovi obalske straže uplovili u vode oko Vućua i Dongjina, ističe Tong Žen i navodi da je zbog toga ovim vežbama uništena ideja o tzv. "zabranjenim vodama", koje je nametnulo ostrvo Tajvan.

Dok se sa na zapadnoj strani Tajvana glavne aktivnosti izvode u vodama oko pomenuta dva pomenuta manja ostrva, Tong je navela da su na istočnoj strani združene snage organizovane za izvođenje simulacija jurišnih napada na moru i kopnu, čime se pokazuje da je kineska vojska sposobna da napadne ostrvo sa svih pravaca bez ostavljanja "slepih tački".

Prema njenim rečima, ove vežbe obuhvataju radnje uništavanja, zarobljavanja i blokiranja.

-Uništavanje znači uklanjanje i paralisanje podrške snagama "tajvanske nezavisnosti", simuliranjem udara na glavne vojne i političke ciljeve na severnom delu ostrva, uz istovremeno dejstvo sistema za izviđanje, rano upozoravanje i komunikaciju kineske vojske, navodi ona.

Foto: EPA

Drugi korak - zarobljavanje, smatra Tong, označava ciljanje i dejstvo po vojnim bazama tajvanskih snaga, pošto će Vojska NR Kine zatvoriti pomorske prolaze i zarobiti tajvansku ratnu mornaricu u njenim lukama.

"Blokiranje podrazumeva presecanje logističke pomoći koja dolazi od spolja, dok kineska vojska izvodi simulirane napade u moru i vazdušnom prostoru blizu pomorskih puteva u blizini Hualijena, čime će pokazati sposobnost preuzimanja vlasti i kontrole nad ostrvom", zaključuje ona.

Prema pisanju "Global tajmsa", ime vežbe "Zajednički mač 2024A, tačnije oznaka "A" na kraju naziva ukazuje na to da postoji mogućnost da će biti održano još vežbi sa oznakama "B", "C" itd.

Neposredno nakon pokretanja vežbi, Istočna komanda kineske vojske objavila je niz tematskih postera sa oznakom "Prekomoreuska smrtnosnost" (Cross-Straits Lethality), na kojima je prikazano različito naoružanje uključujući stelt lovce J-20, višenamenske borbene avione J-16, raketne razarače klase "tip 052d", desantne brodove klase "tip 071", balističku raketu kratkog dometa DF-16A i modularne višecevne raketne lansere dugog dometa.

Kako je za kineski list naveo vojni ekspert, koji je želeo da ostane anoniman, u pitanju je standardno naoružanje i oprema "neophodno za rešavanje tajvanskog pitanja".

-U vazduhu, J-20 može iskoristiti svoje stelt sposobnosti i probiti se kroz neprijateljsku PVO, dok J-16 može dejstvovati ogromnom količinom naoružanja po kopnenim ciljevima. Na moru, razarači "tip 052d" mogu preuzeti kontrolu i blokirati pomorske pristupe ostrvu, dok brodovi klase "tip 071" mogu prevoziti teško opremljene desantne trupe preko moreuza. Na kraju, uz pomoć DF-16A se može dejstvovati po ključnim vojnim i političkim ciljevima, dok bi modularni višecevni raketni lanseri obezbedili vatrenu nadmoć, smatra neimenovani vojni ekspert.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)