RASMUSEN IZNEO PREDLOG: Ukrajina da se pridruži NATO-u bez teritorija koje je okupirala Rusija

Tanjug

11. 11. 2023. u 13:41

BIVŠI generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izneo je predlog da se Ukrajina pridruži toj vojnoj alijansi bez teritorija koje je okupirala Rusija, jer bi, kako je rekao delimično članstvo Ukrajine poslalo poruku Rusiji da ne može da spreči ulazak Ukrajine u NATO.

РАСМУСЕН ИЗНЕО ПРЕДЛОГ: Украјина да се придружи НАТО-у без територија које је окупирала Русија

Foto: Novosti

Rasmusen, danski političar koji je bio generalni sekretar NATO-a u periodu od 2009. do 2014. godine, insistirao je da plan za delimično članstvo Ukrajine ne bi simbolizovao zamrzavanje sukoba, već bi umesto toga bio izraz odlučnosti da Rusija ne može da spreči da se Ukrajina pridruži zapadnom vojnom savezu, prenosi londonski „Gardijan". 

Rasmusen je rekao da se pitanje članstva Ukrajine u NATO ne može ponovo odlagati za sledeće godine.

- Došlo je vreme da se učini sledeći korak i uputi poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u. Potrebna nam je nova evropska bezbednosna arhitektura u kojoj je Ukrajina u srcu NATO-a. Isključivanjem teritorije koju drži Rusija iz NATO-a, smanjila bi se opasnost od sukoba između Rusije i NATO-a - ukazao je Rasmusen.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

ŠEŠELJ OTKRIO KOJE ZEMLJE SU GA LIČNO RAZOČARALE: Sedam država zabilo nož u leđa Srbiji