BLINKEN SA ABASOM U RAMALI: Ovo je prvo putovanje američkog diplomate na Zapadnu obalu od izbijanja rata u Izraelu

Tanjug

05. 11. 2023. u 00:42

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sastaće se danas u Ramali sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom, što će biti prvo putovanje američkog diplomate na Zapadnu obalu od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, rekao je palestinski zvaničnik za Tajms of Izrael.

БЛИНКЕН СА АБАСОМ У РАМАЛИ: Ово је прво путовање америчког дипломате на Западну обалу од избијања рата у Израелу

FOTO: AP/Tanjug

Ranije ove nedelje, Blinken je u Kongresu rekao da bi ono što bi imalo najviše smisla bilo - efikasna i revitalizovana Palestinska samuprava koja bi upravljala i na kraju preuzela bezbednosnu odgovornost za Gazu.

Iznošenjem ovakvih komentara, kako navodi izraelski dnevnik, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je prvi put javno saopštila da želi da se Palestinska samouprava vrati u Pojas Gaze, nakon što je pokrenula tu ideju sa regionalnim partnerima u trenutku kada Izrael i Hamas ratuju.

Palestinska samouprava je, sa svoje strane, navela da nema interesa da se vraća u Gazu osim ako to ne bude deo diplomatske inicijative koja bi ujedinila enklavu sa Zapadnom obalom i obnovila mirovni proces sa Izraelom, što je, kako dodaje Tajms of Izrael, ideja koju bi podržala Bajdenova administracija ali koja nema dovoljnu podršku izraelske vlade.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)