HAMAS TVRDI: Više od 60 talaca ubijeno u izraelskim udarima na Gazu

P. Z. S. / ria.ru

04. 11. 2023. u 21:19

VIŠE od 60 talaca ubijeno je u izraelskim udarima na pojas Gaze, saopštile su Brigade Al-Kasam, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas.

ХАМАС ТВРДИ: Више од 60 талаца убијено у израелским ударима на Газу

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah


-Od 7. oktobra do danas, cionističko (izraelsko – prim.) granatiranje Gaze dovelo je do smrti više od 60 neprijateljskih zarobljenika. Nakon operacija potrage, tela njih 23 i dalje su pod ruševinama. Nećemo moći da dođemo do njih jer se užasna agresija na Gazu nastavlja, navodi se u saopštenju Hamasovog vojnog krila.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojnike i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1,4 hiljade ljudi, uključujući 300 vojnika i oficira, a više od 5 hiljada je povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 9,4 hiljade ljudi, više od 24 hiljade je povređeno. Ruska ambasada je saopštila da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su uzeti kao taoci, a sedmoro se vode kao nestali. Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane Hamasa. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALL INCLUSIVE - 639 EVRA: Ponuda za more u Egiptu - slike smeštaja i plaža (FOTO)