MRTVA U ELITNOJ ŠKOLI U SIDNEJU: Australiju potresao stravičan zločin, nastavnica ubijena čekićem u glavu

I. Stanojević

30. 10. 2023. u 16:49

U KUPATILU elitne privatne škole u australijskom gradu Sidneju, pronađeno je telo Lili Džejms (21), vaterpolo instruktorke u ovoj obrazovnoj ustanovi. Na njenoj glavi bile su stravične povrede, a istraga veruje da je ubijena čekićem! Kamera je zabeležila njenog kolegu Pola Tijsena (24), hokejaškog trenera, kako, zajedno sa Džejmsovom, ulazi u kupatilo da bi se, kasnije, pojavio sam, pošto je uputio poziv policiji.

МРТВА У ЕЛИТНОЈ ШКОЛИ У СИДНЕЈУ: Аустралију потресао стравичан злочин, наставница убијена чекићем у главу

Foto: Free Images Pixabay

Iako policija nije dala javne komentare o potencijalnom motivu, lokalni mediji su izvestili da je žrtva nedavno prekinula vezu sa Tijsenom, posle petonedeljne romanse. U međuvremenu, Tijsen je nestao, a u kanti za smeće pronađeni su predmeti "povezani sa ubistvom", navodno oružje kojim je ono počinjeno, nešto kasnije i telo za koje je potvrđeno da je Tijsen!

Prijatelji Džejmsove ističu da je, osim vaterpola, Lili volela ples i plivanje, a kao tinejdžerka, bavila se takmičarski i jednim i drugim. Studirala je sport na univerzitetu, radeći paralelno u školi Sent Endrju.

Tijsen, holandski državljanin, bio je bivši sportski kapiten u školi, pre nego što je postao deo nastavnog kadra. Premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins uputio je saučešće porodici Džejmsove, opisujući njenu smrt kao "užasan, užasan zločin".

- To je jedno od najgorih koje sam video u svom životu i mogu samo da zamislim kroz šta porodica trenutno prolazi - rekao je on.

Borac za reformu rodno zasnovanog nasilja Tarang Čavla, čiju je sestru Niki (23) ubio njen partner 2015. godine, rekao je da je smrt gospođe Džejms "tragični podsetnik na mračnu, podmuklu stvarnost nasilja muškaraca nad ženama".

I dok nacija tuguje, ponovo se postavlja pitanje kako zaštititi žene na ovom kontinentu. Australija još od 2010. godine, ima Nacionalni plan za okončanje nasilja nad ženama i decom, ali statistike pokazuju da su stope nasilja i dalje tvrdoglavo visoke. Lane je doneta inovinara strategija, koja stavlja naglasak na ranu intervenciju, poboljšanje policijskih i pravosudnih reakcija, stvaranje više hitnih smeštaja i povećanje svakovrsne podrške žrtvama.

Ali, izvršna direktorka kompanije "Ful stop Australija", Karen Bevan, kaže da se radi o "kulturnim stavovima prema rodnoj ravnopravnosti i nasilju nad ženama, koji podupiru pošast nasilja u porodici u Australiji".

Prema nedavnom istraživanju, više od 90 odsto Australijanaca priznaje da je nasilje nad ženama problem u zemlji. Ista studija, otkrila je da oko četiri od deset Australijanaca, pogrešno veruje da su muškarci i žene podjednako skloni da počine nasilje u porodici.

Žrtva broj 41

NAJNOVIJA žrtva, Lili Džejms je 41. Australka ove godine koja je umrla od posledica rodno zasnovanog nasilja, pišu mediji. Samo u poslednjih desetak dana, tri žene, Južnoaustralijanku Kristal Maršal, neimenovanu žrtvu iz Kanbere i sada Lili Džejms, navodno su ubili muškarci koje su one poznavale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona