BOLNICE U GAZI - MASOVNE GROBNICE: Apel upućen celom svetu, SZO upozorava na katastrofu

I.S.

25. 10. 2023. u 17:18

SKORO dve trećine zdravstvenih ustanova u Gazi ne radi zbog sve više izraelskih vazdušnih napada na toj teritoriji, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Ukupno 46 od 72 zdravstvene ustanove, uključujući 12 od 35 bolnica, prestalo je da funkcioniše širom Gaze.

БОЛНИЦЕ У ГАЗИ - МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ: Апел упућен целом свету, СЗО упозорава на катастрофу

Foto: Printscreen

- Najveća bolnica u Gazi postaće "masovna grobnica" ako ostane bez goriva. Bolnica sada ima oko 1.700 ranjenih, što tri puta nadmašuje njen kapacitet - upozorio je Hasan Abu-Sita, lekar u bolnici Al-Šifa, rekavši da je 150 pacijenata na respiratorima, a operacione sale i aparati za anesteziju nisu u funkciji zbog nestašice struje.

Naglasio je da će "zbog dužih i češćih prekida struje, bolnica Šifa prestati da postoji":

- Ovo može takođe da utiče na porodilište i odeljenje za novorođenčad, najveće u Gazi, jer će više od 15 inkubatora prestati da funkcioniše kada nestane struje - upozorio je on.

Najmanje 5.791 Palestinac ubijen je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Posebno zabrinjava što je među njima čak 2.360 dece, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja Gaze. Povređeno je bar 16.297 osoba.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk pozvao je na široki prekid vatre u Gazi i Izraelu zbog humanitarne situacije.

- Ako se nešto ne promeni još više civila će biti na rubu smrti zbog kontinuiranog bombardovanja. Humanost mora biti na prvom mestu - apeluje Tirk. - Humanitarna situacija u Gazi, posle 16 godina blokade i tokom sadašnjeg sukoba, na ivici je katastrofe zbog nedostatka vode, struje, sanitarnih uslova, osnovnih lekova i hrane.

Izveštaji o prenaseljenosti i širenju bolesti su duboko zabrinjavajući. Nedostatak lekova je sve veći, a kretanje veoma ograničeno.

- Prvi korak mora biti momentalni, humanitarni prekid vatre, spasavanje civila kroz brzu i efikasnu dostavu humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze, koja se obezbeđuje prema potrebi i ne ograničava se nikakvim drugim, proizvoljnim kriterijumima - naglasio je Tirk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave