RAT U UKRAJINI: Eksplozije u Kijevskoj oblasti (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

23. 10. 2023. u 07:01 >> 00:17

RAT u Ukrajini - 605. dan. Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev je optužio Moskvu za jučerašnji napad na Kupjansk i Krivi Rog. Ruska vojska tvrdi da je sprečila pokušaj ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dolazi u posetu Teheranu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Експлозије у Кијевској области (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Eksplozije u Kijevskoj oblasti

 

U Kijevskoj oblasti u blizini sela Gostomel čuli su se zvuci eksplozija, prenelo je ukrajinsko izdanje Strana.ua.

- Postoje izveštaji o eksplozijama u oblasti Gostomel u Kijevskoj oblasti. Nema alarma u regionu - navodi se u poruci publikacije.

Od nadležnih još nema zvaničnih informacija o uzroku i prirodi eksplozija.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, alarm je proglašen u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti  Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, prenela je RIA.

 

BORELj: Ministri članica EU nisu uspeli da se dogovore o izdvajanju novog paketa vojne pomoći Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU nisu uspeli da se dogovore o izdvajanju novog paketa vojne pomoći Ukrajini, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka u Luksemburgu.

- Razgovarali smo o hitnim potrebama Ukrajine i kako da im izađemo u susret... Još uvek nismo uspeli da rešimo pitanje osme tranše vojne pomoći iz Evropskog mirovnog fonda, još uvek pokušavamo da nađemo rešenje, ali na kraju ćemo ga pronaći -rekao je on.

 

Tri stanovnika Hersona uhapšena za navodno pomaganje Rusiji

Regionalno tužilaštvo saopštilo je da su trojica stanovnika Hersonske oblasti uhapšena zbog navodnog pomaganja ruskim snagama da gađaju lokacije u istoimenom gradu, prenosi Kijev independent.

Ruske snage su se fokusirale na industrijski istok Ukrajine posle neuspelog napredovanja na Kijev na početku rata, februara 2022. i pokušavale su da zadrže položaje u Hersonu otkako su se povukle iz glavnog grada tog regiona krajem prošle godine, navodi Gardijan.

(theguardian.com)

 

Ruska vojska u zoni specijalne operacije dobija svakodnevno 10-15.000 tona municije i goriva

 

Oružane snage Rusije isporučuju oko 10-15.000 tona municije i goriva dnevno u zonu specijalnih operacija, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u razgovoru sa članovima Saveta Federacije.

Na poziv Šojgua, predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko i Komitet Saveta Federacije za odbranu i bezbednost posetili su Ministarstvo odbrane Rusije. Ministar je skrenuo pažnju senatora na obim zadataka koje rešavaju Oružane snage Rusije tokom specijalne vojne operacije.

- Da bismo razumeli razmere, svakodnevno snabdevamo Oružane snage sa 1.500 tona vode - to je samo voda za piće. Peremo oko 350 tona veša dnevno. Morate shvatiti da se to ne radi na jednom mestu, već na ogromnoj liniji fronta, dugom više od 1.000 kilometara - naglasio je Šojgu.

On je rekao da svim ovim, naravno, mora da se upravlja. Isporučuje se svakodnevno oko 10.000, a nekad i 15.000 tona raznih vrsta materijala.

- To su municija, gorivo. Sve što se tiče popravke i održavanja opreme - dodao je on.

FOTO: Tanjug/AP

 

 

Erdogan predao parlamentu na ratifikaciju zakon o članstvu Švedske u NATO-u

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podneo je parlamentu na ratifikaciju predlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, saopštila je njegova kancelarija, prenosi Rojters.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO nakon što jepočeo rat u Ukrajini. Finska je zvanično postala članica u aprilu, dok su kandidaturu Švedske uporile Turska i Mađarska.

Ankara zahteva od Stokholma da preduzme više koraka kako bi suzbila delovanje pristalica Radničke partije Kurdistana (PKK), koju EU i SAD takođe smatraju terorističkom grupom.

Foto: Profimedia

 

 

Lavrov doputovao u Teheran

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Iran na regionalni forum, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Očekuje se da će Lavrov razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Turske, Azerbejdžana i Jermenije, koji su takođe pozvani na ministarski sastanak konsultativne regionalne platforme "tri plus tri“ za južni Kavkaz.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na platformi X (Twitter) fotografiju dočeka Lavrova u Teheranu.

(theguardian.com)

 

Kontranapad u Zaporoškoj oblasti

Ruske snage izvele su uspešan kontranapad kod sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“Vladimir Rogov.

„Ukrajinski vojnici pokušali su da se probiju u pravcu Verbovog i Novoprokopovke, ali su naišli na otpor. U rejonu Verbovog naši momci krenuli su u kontranapad i napali neprijateljske položaje sistemima ‘soncepjok’ i zauzeli nekoliko neprijateljskih uporišta“, rekao je Rogov.

Osim toga, kako je naveo, ruske snage takođe su izvele protivnapad kod sela Prijutno iPoltavka na vremjovskom pravcu.

Manjak ukrajinskih vojnika na frontu

Ukrajinske snage pate zbog manjka vojnika na frontu, dok specijalna policija, često na silu, prikuplja regrute po gradovima - navode infrmativni portali.

Jedan od komandanata ukrajinskih jedinica Vladislav Ševčuk navodi za portal "Strana" da njegove snage svakodnevno ostaju bez vojnika.

On upozorva one koji misle da mogu biti u zadnjim redovima da to neće biti moguće.

Ševčuk poručuje da su svi koji imaju ukrajinsko državljanstvo dužni da stanu u vojne redove.

Alijansa neće preživeti direktan rat sa Rusijom

Nato neće preživeti direktan sukob sa Rusijom - tvrdi bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

"Severnoatlantska alijansa neće preživeti ovu krizu jer nije dizajnirana za ofanzivne ratove. Nato je stvoren da zaštiti zapadne zemlje i zapadnu civilizaciju, ali je kasnije počeo da se aktivno širi" – ukazuje Mekgregor.

Istovremeno, kako navodi Telegram kanal "Rezident", britanska spoljna obaveštajna služba "MI6" upozorava ukrajinski vojni i državni vrh da Avdejevku čeka sudbina Bahmuta /Artjomovska/.

Odbijeno pet neprijateljskih napada na donjeckom pravcu

U protekla 24 časa na donjeckom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 285 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Jug“ Vadim Astafjev.

„Na donjeckom pravcu jedinice Južne grupe snaga su uz podršku avijacije i artiljerije odbile pet neprijateljskih napada, pogodile 23 mesta koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike jedinica 77. aeromobilne, 5. jurišne i 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Kleščejevka, Soledar i Berhovsko jezero“, rekao je Astafjev i dodao da je tokom borbi uništen tenk T-72 kod Krasnogorovke i borbeno vozilo „kirpi“ kod Artjomovska.

EU traži nove sanckije protiv Rusije

Evropska unija stalno traži nove sankcije protiv Rusije, ali dosadašnje iskustvo pokazuje njihovu neefikasnost, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, komentarišući konsultacije EU o 12. paketu ograničenja.

„Sankciona težnja se nastavlja, ali celokupno dosadašnje iskustvo uvođenja sankcija, a da vas podsetim, već je bilo 11 paketa, jasno govori da, prvo, ove sankcije ne funkcionišu, a drugo, štete samoj Evropskoj uniji“, istakao je Gruško.

On je dodao da je Rusija spremna za nove evropske sankcije ako budu usvojene i odmeriće potrebu za uvođenjem uzvratnih mera.

Akcija ruskih padobranaca

Ruski padobranci uništili su tenk Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja nakon što su ga otkrili pripadnici specijalnih snaga „Osman“.

„Migovi“ protiv ukrajinskih snaga

Supersonični lovci MiG-31 ruske vojske patroliraju u zoni specijalne operacije kako bi pokrili ruske vojnike i obvjekte od vazdušnog izviđanja i vazduših napada.

Kada pronađu ciljeve, lovci uništavaju protivnika raketama.

„Soncepjok“ dobija najnovije softversko rešenje za preciznije gađanje meta

Posade teških raketnih sistema TOS-1A „soncepjok“ Vazdušno-desantnih snaga Rusije koristiće najnovija softverska rešenja za preciznije navođenje prilikom gađanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje.

Foto: Tanjug/AP

„Kontrolu i korekciju uništavanih meta obavljaju bespilotne letelice koje u režimu realnog vremena prenose rezultate uništavanja komandnom punktu. Gađanje se vrši uz upotrebu najnovih softverskih rešenja za georeferenciranje“, ističe resor.

Precizirano je da na Zaporoškom pravcu, na području Verbovog, jedinice Novorosijskog gardijskog desantno-jurišne brdske jedinice u sastavu posada teških raketnih sistema TOS-1A „soncepjok“, pružaju podršku desantno-jurišnim jedinicama tokom aktivne odbrane.

Ukrajina: Uništeni svi dronovi i rakete koje je Rusija lansirala tokom noći

Odbrambeni sistem Ukrajine uništio je sve dronove i rakete koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštilo je danas ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Vazduhoplovstvo je napisalo na Telegramu da je uništilo ukupno 14 dronova koje lansirala Rusija tokom noći, uključujući 13 "šahida" iranske proizvodnje, kao i jednu krstareću raketu, preneo je Rojters.

Nova grupa protivvazdušne odbrane

Ukrajinske snage na granici sa Belorusijom formiraće novu grupu protivvazdušne odbrane uz primenu zapadnog naoružanja, izjavio je komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev na Telegram kanalu.

Ranije je Najev više puta saopštavao o jačanju granice sa Belorusijom.

Ruske snage odbile preko 60 napada ukrajinskih trupa

Ruske snage su prošle nedelje odbile 61 napad ukrajinskih trupa na južnodonjeckom, krasnolimanskom i kupjanskom delu fronta, izjavio je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na izvore.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Maročko je naveo da su ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine u protekloj sedmici iznosili do četiri hiljade ljudi, 26 tenkova, 62 jedinice raznih borbenih oklopnih vozila i 51 artiljerijski sistem i oruđe.

Ukrajina granatirala Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su u 5.50 časova tri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Donjeck, navodi se na Telegramu predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Gagin: Ukrajinska vojska je izgubila popriličan broj vojnika

U protekle dve-tri nedelje, od početka aktivnih dejstava ruskih snaga na frontu, ukrajinska vojska već je pretrpela velike gubitke, a takođe počinju da presušuju rezerve stranog naoružanja, izjavio je savetnik šefa DNR Jan Gagin za Sputnjik.

Foto telegram rybar

On je istakao da je ukrajinska vojska izgubila prilično veliki broj vojnika.

„Ova cifra se meri hiljadama. A ako se govori o gubicima u tehnici, radi se o stotinama (jedinica). To je prilično mnogo“, rekao je Gagin.

Prema njegovim rečima, kijevske rezerve stranog naoružanja „počinju da presušuju“.

„A bez nove pomoći, Ukrajina, naravno, neće preživeti ni u kom slučaju. Mi to shvatamo. I oni to shvataju, stoga su u Kijevu ponovo zabrinuti kako bi privukli pažnju na sebe, kako bi vratili naklonost gazde u vidu (američkog predsednika Džozefa) Bajdena i drugih šefova država NATO-a i kako bi ponovo nastavili da dobijaju oružje i novac za rat“, rekao je sagovornik agencije.

Rusi granatirali Kupjansk

Borbe na istoku i jugu Ukrajine su nastavljene. Ruske snage granatirale su grad Kupjansk u oblasti Harkova, pogodivši stambene zgrade i ranivši tri osobe.

Rusi oborili tri rakete usmerene na Krim

Meta ruske vojske bila je i industrijska infrastruktura u Krivom Rogu, saopštio je Kijev. 

Ruske snage, sa druge strane, tvrde da su osujetile nekoliko pokušaja ukrajinskih jedinica da pređu reku Dnjepar u južnom regionu Hersona, te da su oborile tri rakete usmerene na Krim.

Lavrov stiže u Teheran

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stiže u posetu Teheranu.

Foto: AP

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)