RAT U IZRAELU: IDF gađao položaje Hezbolaha u južnom Libanu, nastavljeno bombardovanje Gaze (VIDEO)

Novosti online

21. 10. 2023. u 07:24 >> 00:53

RAT Izraela i Palestine ušao je u 15. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: ИДФ гађао положаје Хезболаха у јужном Либану, настављено бомбардовање Газе (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Vlada Izraela: Tvrdnje Hamasa o oslobađanju taoca propaganda

Izraelska vlada poručila da je tvrdnja Hamasa da je ta grupa želela da oslobodi još dva taoca iz humanitarnih razloga, ali da je Izrael odbio da ih primi, ''propaganda''.

Foto: Tanjug/AP

 

Đorđa Meloni: Izrael ima pravo da se brani

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Tel Avivu da Izrael ima pravo da se brani na osnovu međunarodnog prava i da živi u miru, kao i da mora da se garantuje pristup humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

FOTO: AP/Tanjug

Bajden: Amerika posećena da civili imaju pristup pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da SAD ostaju posvećene da se obezbedi da civili u Gazi i dalje imaju pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi i drugoj pomoći, bez ometanja Hamasa.

Foto: Tanjug/AP

Bajden je u saopštenju naveo da je otvaranje rute snabdevanja za Gazu preko prelaza Rafa rezultat višednevnog diplomatskog angažmana na najvišim nivoima.

Zaoštravanje u zoni izraelsko-palestinskog sukoba: Hezbolah sve aktivniji, nastavljeno bobmardovanje Gaze (MAPA)

Nastavljaju se međusobni udari i granatiranje duž izraelsko-libanske granice. A, ako Hezbolah napadne vojne mete u vidu terenskih kampova i drugih pozicija IDF iz protivtenkovskih sistema, koristeći migrirajuće posade, onda IDF uzvratnim udarima spaljuje granično područje Libana. Slična situacija se dogodila u oblasti baze Dovev, gde je, kao odgovor na nekoliko ATGM projektila, artiljerija IDF spalila selo Jaron.

Ilustracija telegram rybar


Protesti palestinske omladine nastavljeni su na Zapadnoj obali; u nekoliko izbegličkih kampova oni su eskalirali u nasilne sukobe sa snagama bezbednosti, pa čak i bitke. Generalno, intenzitet protesta donekle jenjava zbog aktivnog rada izraelskih snaga bezbednosti, koje su privele oko hiljadu aktivnih učesnika sukoba.

Nastavljaju se masovni izraelski vazdušni i artiljerijski udari na pojas Gaze. IDF redovno izveštava o pogođenim ciljevima, dok Palestinci objavljuju slike razaranja i desetina mrtvih i ranjenih civila. Kako prenosi katarski kanal Al-Džazira, u enklavi je u samo jednom danu poginulo 195 ljudi, a 439 je povređeno, ne računajući one koji su ostali pod ruševinama.

Foto Tanjug/AP


Pored toga, postignut je dogovor o otvaranju kontrolnog punkta Rafa. 20 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u pojas Gaze, uključujući vreće za leševe, za koje palestinske medicinske ustanove kažu da su iscrpljene. Međutim, izraelske vlasti nisu dozvolile gorivo u enklavu, koje je bilo neophodno i za bolnice. Pored toga, ubrzo nakon otvaranja, kontrolni punkt je ponovo zatvoren zbog rada avijacije IDF.

 

BBC ostao bez osoblja, London ne da istinu o životu u Gazi

Osoblje Bi-Bi-Sija stacionirano na Zapadnoj obali dalo je ostavku zbog odbijanja medijske kuće da predstavi pravu sliku života civila u Gazi, koji su podvrgnuti bombardovanju, masakrima i napadima Izraela, javila je Sirijska arapska novinska agencija (SANA).

Kako se precizira, "do kolektivne odluke je došlo nakon što je britanski javni servis, koju vodi britanska vlada i koji finansira izraelski jevrejski kapital, zamolio svoje dopisnike i novinare širom sveta, posebno one sa Bliskog istoka, da 'ne izveštavaju istinito' o brutalnim izraelskim napadima na civile u Gazi".

Foto: Tanjug/AP photo

Vest je u petak prenela redakcija sirijske agencije na španskom jeziku.

IDF gađao položaje Hezbolaha u južnom Libanu, kaže da je vojnik ozbiljno povređen u raketnom napadu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pogodile položaj Hezbolaha u južnom Libanu sa kojeg je lansirana protivvazdušna raketa na izraelski dron. IDF kaže da je raketu presrela protivvazdušna odbrana, a vojni dron nije oštećen.

Foto Tanjug/AP

Odvojeno, IDF kaže da su borbeni avioni napali niz položaja Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na nekoliko raketnih napada na granicu danas, za koje je preuzela teroristička grupa. IDF je takođe objavio da je jedan izraelski vojnik teško ranjen, a dvojica lakše povređena u jednom od današnjih raketnih napada u blizini severne zajednice Bar`am.

 

Haos sa taocima

Hamas je saopštio da je nameravao da oslobodi dvoje talaca iz humanitarnih razloga, ali da je Izrael „odbio da ih primi“

Taoci koje drži Hamas mogli bi uskoro da budu oslobođeni

Taoci koje drži Hamas u Pojasu Gaze mogli bi da budu oslobođeni uskoro zahvaljujući trenutnim razgovorima, rekali su zvaničnici Katara.

„Ne mogu da obećam da će se to dogoditi danas, sutra ili prekosutra, ali smo na putu koji može da dovede do skorog oslobađanja talaca, posebno civila“, rekao je Madžid al Ansari, portparol ministarstva spoljnih poslova Katara.

On je dodao da se trenutno „radi na sporazumu koji bi omogućio da svi civilni taoci budu oslobođeni“.

Ogasio se IDF

Izrael planira da pojača napade na Pojas Gaze, kako bi se pripremio za sledeću fazu rata i smanjio opasnost po vojsku, rekao je portparol izraelske vojske, konstraadmiral Danijel Hagari.

Pogođena pijaca u Gazi, ima mrtvih i ranjenih

Izrael je otvorio vatru na pijacu Nusejrat u Pojasu Gaze, ima poginulih, saopštilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oglasio se portparol izraelske vojske

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danije Hagari, rekao je da su fokusirani na Pojas Gaze, uprkos učestalim napadima na granici sa Libanom

Erdogan razgovarao sa vođom političkog krila Hamasa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa šefom političkog krila Hamasa Ismailom Hanijehom o „humanitarnoj pomoći u Pojasu Gaze i mogućnosti lečenja povređenih u Turskoj“.

Takođe, razmatrana je situacija i napori Ankare da se što pre postigne prekid vatre u regionu.

Hezbolah: Već smo u srcu bitke, Izrael će platiti visoku cenu

Zamenik vođe Hezbolaha, Šeik Naim Kasem, rekao je da će „Izrael platiti visoku cenu kad god da započne kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze“ i dodao da je njegova organizacija, bazirana u Libanu, „već u srcu bitke“.

Hezbolah i izraelske snage već danima razmenjuju vatru na granici Izraela i Libana.

Ta razmena vatre ima jasan cilj za Hezbolah, kaže Kasem.

„Pokušavamo da oslabimo neprijatelja Izrael i damo im do znanja da smo spremni“, rekao je on, dodajući da će se Hezbolah uključiti u borbu ako Izrael započne kopnenu akciju u Gazi.

Kasem je naveo da Hezbolah već na neki način utiče na sukob Izraela i Hamasa, jer na granici „veže tri izraelske armije“.

Bez zajedničke deklaracije na samitu u Kairu

Zajednička deklaracija na mirovnom samitu u Kairu nije usvojena jer su neke zapadne zemlje odbile da osude agresivne akcije Izraela protiv civila i nisu smatrali da je potrebna završna izjava već da su govori na samitu dovoljni, potvrđeno je Sputnjiku u egipatskom ministarstvu spoljnih poslova.

Makron ide u Izrael

Francuski predsednik Emanuel Makron trebalo bi da poseti Izrael u utorak

Čuju se sirene

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u gradu Aškelonu na jugu Izraela

Rusija: Palestinsko-izraelski konflikt se ne može zamrznuti

Ruska diplomatija preduzima intenzivne napore u cilju deeskalacije situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za bliskoistočni regiona Mihail Bogdanov.

"Predsednik Vladimir Putin je imao telefonske razgovore sa liderima arapskih država, Irana i Izraela. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je svojim kolegama u regionu poslao pisma", naveo je Bogdanov.

Bogdanov, koji je i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, predstavlja Moskvu na samitu o Palestini u Kairu.

"Nije moguće zamrznuti konflikt Palestine i Izraela kao sukob malog intenziteta, strane moraju da prekinu užasni krug nasilja", rekao je Bogdanov.

Racija u kući zamenika vođe Hamasa

Izraelske trupe su danas na Zapadnoj obali izvršile raciju u kući zamenika vođe Hamasa i jednog od osnivača vojnog krila te organizacije, Saleha al Arurija, koji se nalazi u Libanu, i priveli članove njegove porodice, saopštili su očevici.

Privedeno je 20 ljudi, među kojima su i Arurijev brat i devet nećaka.

Napadi na medicinske ustanove

Izrael je izveo više od 250 napada na medicinske ustanove i timove u Gazi i na Zapadnoj obali od 7. oktobra, tvrdi palestinsko ministarstvo zdravlja.

Prema tom izvoru, u Pojasu Gaze je ubijeno više od 37 medicinskih radnika i zatvoreno je sedam bolnica zbog napada.

Netanijahu obišao vojsku na jugu Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i članovi ratnog kabineta posetili su danas južni Izrael da bi nadgledali pripreme vojske za očekivanu kopnenu ofanzivu na Pojas Gazu.

Ratni kabinet, najviši bezbednosni organ Izraela, čine premijer, ministar odbrane Joav Galant i ministar bez portfelja Beni Ganc.

Nakon što se saznalo da je Netanijahu stigao u južnu komandu u Beerševi, nekoliko Izraelaca je izašlo da protestuje protiv njega, tražeći njegovu ostavku, objavili su izraelski mediji.

„Ovo su poslednji dani vašeg korumpiranog režima“, doviknuo mu je jedan od demonstranata.

Bez završne izjave u Kairu

Učesnici samita o Palestini u Kairu neće usvojiti završnu izjavu zbog neslaganja između arapskih i evropskih delegacija, objavio je TV kanal „Skaj njuz Arabija“.

Prema informacijama izvora te televizije, do neslaganja je došlo zbog formulacije „prava Izraela na samoodbranu“ i pitanja osude palestinskog pokreta Hamas.
Kancelarija egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija objavila je saopštenje u kojem se navodi da je Egipat, pozivajući na održavanje samita, nastojao da se postigne međunarodni konsenzus.

U saopštenju se izražava priznanje zemljama i organizacijama koje su učestvovale na samitu i naglašava spremnost Egipta da nastavi sa naporima i cilju ostvarenja ciljeva.

Zone u Pojasu Gaze kojima se deli humanitarna pomoć nisu na meti

Visoki zvaničnik izraelske vojske rekao je da neće gađati zone u Gazi u kojima se deli humanitarna pomoć, osim ako iz njih ne budu ispaljivane rakete.

On je dodao i da se promenila definicija „legitimne mete“, budući da Hamas koristi civilnu infrastrukturu i tako „pretvara privatne domove u legitimne mete“, preneli su izraelski mediji.

Rusija će sazvati novu sednicu Saveta bezbednosti o palestinsko-izraelskom sukobu

Rusija će obavezno sazvati novu sednicu Saveta bezbednosti UN o palestinsko-izraelskom sukobu jer se druge zemlje ne usuđuju da to urade, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski u emisiji „Solovjov lajv“.

Podsetimo, ove nedelje u SB UN su propala dva pokušaja da se usvoji rezolucija povodom eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Ruski nacrt je pozivao na momentalni prekid vatre, ali nije imao dovoljnu podršku pre svega zbog stava zapadnih zemalja koje su zahtevale da se u tekstu osudi Hamas.

Na maršu podrške Palestini u Londonu 100.000 ljudi

Oko 100.000 ljudi učestvovalo je u demonstracijama podrške Palestincima u Londonu.

Bajden: Hamas je napao Izrael da bi onemogućio normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je jedan od razloga za napad Hamasa namera da se onemogući normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije koja je bila spremna da prizna jevrejsku državu.

„Znate šta, Saudijci su želeli da priznaju Izrael... oni bi ih priznali i to bi ujedinilo Bliski istok“, rekao je američki predsednik na jednom predizbornom skupu.

Hamas je postupio tako kako je postupio jer su znali da američki predsednik namerava da sedne za pregovarački sto sa Saudijcima, koje ne bih nazvao baš najvećom demokratijom u svetu, rekao je Bajden a objavila Bela kuća.

Usvojena Kairska deklaracija: Sprečiti širenje konflikta na region

Učesnici samita o Palestini koji je održan u Kairu usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj osuđuju svaki vid nasilja prema civilima obe strane u Pojasu Gaze.

„Osuđujemo i odbacujemo svaki vrstu napada na civile, nasilje protiv civila, kao i kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava na svakoj od strana konflikta (u Pojasu Gaze)“, navodi se u dokumentu.

Erdogan kritikovao Zapad zbog Izraela

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o eskalaciji situacije u Pojasu Gaza i tom prilikom kritikovao zemlje Zapada zbog nesposobnosti da zaustave Izrael, saopštila je administracija turskog lidera.

Oni su razmotrili situaciju u Pojasu Gaze i korake koji su neophodni da bi se sprečilo kršenje ljudskih prava i osiguralo da stanovištva dobija humanitarnu pomoć bez prekida.

Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da primeni mere što pre kako bi se okončala humanitarna kriza.

Vazdušni napad u južnom Libanu

Izraelska vojska objavila je snimak vazdušnog napada na, kako tvrdi, protivtenkovsku jedinicu u južnom Libanu, koja je lansirala raketu na Margaliot.

Izrael spreman da pokrene kopnenu operaciju u Gazi

Izrael je spreman da pokrene kopnenu operaciju u Pojasu Gaze koja će trajati sve dok ne budu realizovani svi ciljevi, rekao je za Sputnjik portparol izraelske vojske Avičaj Adri.

„Izrael je spreman da krene u sledeću fazu rata, a to je kopnena operacija, i odlučiće se na taj korak u odgovarajućem trenutku... Operacija će se odvijati bez striktnog grafika sve dok ne budu realizovani svi ciljevi, a to su: demontiranje političkog sistema Hamasa, napad i likvidacija Hamasovih komandanata i lica odgovornh za teroristički napad 7. oktobra“, rekao je Adri.

On je dodao da ako na političkom nivou bude postignuta saglasnostsa regionalnim i međunarodnim faktorima o isporuci humanitarne pomoći Gazi, Izrael će se pridržavati tih direktiva.

„U ovom trenutku oružanim snagama je naložena potpuna blokada Pojasa Gaze i ona se primenjuje“, rekao je portparol.

U palestinsku enklavu, kako je rekao, ne stiže ništa – ni voda, ni struja ni lekovi.

Pomoć UN stigla u Pojas Gaze

Dva kamiona UN koji su u Gazu ušla iz Egipta nose preko 44.000 flaša vode za piće, naveo je UNICEF i dodao da je to dnevna zaliha vode za 22.000 ljudi.

„Ova prva, ograničena (količina) vode će spasiti živote, ali potrebe su hitne i ogromne“, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.

UNICEF je saopštio da ima zalihe za do 250.000 ljudi na prelazu Rafa koje se mogu dopremiti u Gazu za nekoliko sati.

Izraelski ministar odbrane: Hezbolah će zažaliti što se umešao

Libanski pokret Hezbolah će zažaliti zbog odluke da se umeša u palestinsko-izraelski sukob, preneo je „Haarec“ reči izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

„Hezbolah je odlučio da se uključi u sukob i platiće za to. Moramo biti spremni na sve. Pred nama su velika iskušenja“, rekao je Galant.

Švajcarsko pravosuđe uključeno u istragu

Švajcarsko pravosuđe ispituje da li se Hamas finansira preko te države, iako ga Bern nije proglasio terorističkom organizacijom.

Istraga je pokrenuta nekoliko nedelja pre napada Hamasa na jug Izraela, rekao je tužilac Štefan Bletler.

Ispaljena protivtenkovska raketa iz Libana

Protivtenkovska raketa ispaljena je danas iz Libana na izraelsko selo u pograničnom pojasu, nakon čega su izraelske snage odgovorile i dronom neutralisale napadače, saopštila je izraelska vojska (IDF).

U saopštenju IDF se navodi da je protivtenkovska navođena raketa ispaljena iz Libana na oblast Margaliot na severu Izraela. U tom napadu povređena su dva državljanina Tajlanda.

U odvojenom napadu još jedna raketa je lansirana iz Libana na oblast Hanita, navodi se u saopštenju IDF i dodaje da su trupe odgovorile artiljerijskom vatrom na poziciju s koje je lansiran projektil.

Izraelska vojska uhapsila 68 pripadnika Hamasa na Zapadnoj obali tokom noći

Izraelska vojska (IDF) saopštile je danas da je od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, širom Zapadne obale uhapsila 670 Palestinaca sa liste traženih osoba, uključujući više od 450 povezanih sa Hamasom.

Tokom noći uhapšeno je 68 pripadnika Hamasa, navela je izraelska vojska, preneo je „Tajms of Izrael“.

Tokom noći, vojnici su srušili kuću pripadnika Hamasa, Mahera Šalouna, u izbegličkom kampu Akabat Džabr, koji je optužen za ubistvo američko-izraelskog državljanina Elana Ganelesa na auto-putu Rut 90 u februaru, preneo je Tanjug.

Gutereš: Jedino rešenje je priznanje dve države

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je na samitu u Kairu da osuđuje napad Hamasa na Izrael, upozorivši da taj akt nasilja ne opravdava kolektivno kažnjavanje stanovnika Pojasa Gaza koje sprovodi Izrael.

Gutereš je pozivao da se zaštite civili od izraelskih udara i da se poštedi civilna infrastruktura, uključujući bolnice, škole i prostorije UN.

U Pojasu Gaze do sada poginulo 4.385 osoba

Broj poginulih u Pojasu Gaze, kao rezultat izraelskih udara, porastao je na 4.385, od kojih je 1.756 dece, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Oglasio se Vrhovni rabin u Srbiji

Dešavanja u pojasu Gaze rezultat su upornog odbijanja da se pitanje palestinske države trajno reši. Odbili su sve ponuđeno, jer im tako odgovara. Za razliku od ranijeg obrasca, ide napad, pa kontranapad i smiri se na neko vreme, Izrael je rekao ne - idemo da demontiramo Hamas do kraja. Očekivano, za smrt nevinih ljudi okrivljuje se isključivo Izrael.

Ovo za Sputnjik kaže vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak

Asiel komentarišući tragični sukob na Bliskom Istoku:

„Ginu nevini, jer se Hamas instalirao upravo tamo gde je najviše skoncentrisano civilno stanovnišvo, ovladao je tom užasnom aritmetikom bola, jer sve civilne žrtve, i Izraelaca i Palestinaca, njemu idu u prilog“.

Rabin dodaje da, koliko god da je bila velika osuda Hamasa u početku, nakon toga je došla mnogo veća osuda Izreala. Matrica je takva da kako kaže, uvek sledi neko primirje, a sledeći put situacija bude još teža.

Vojno krilo Hamasa: Gađamo Tel Aviv kao odgovor na masakr civila

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da trenutno ispaljuje rakete na Tel Aviv u svetlu samita koji se trenutno održava u Kairu.

„Gađamo Tel Aviv kao odgovor na masakr civila od strane Izraela“, navodi se u saopštenju.

Premijer Iraka: Spremni smo da pružimo neophodnu podršku palestinskom narodu

U toku su pokušaju da se palestinski narod uništi, Izrael krši pravila ratovanja, izjavio je premijer Iraka Muhamed Sudani na mirovnom samitu u Kairu.

On je rekao i da je Irak spreman da momentalno pruži svu neophodnu podršku palestinskom narodu.

Četiri osobe uhapšene posle eksplozija kod ambasade Izraela na Kipru

U ranim jutarnjim časovima došlo je do eksplozije u blizini izraelske ambasade na Kipru, nakon čega su uhapšene četiri osobe, preneo je „Katimerini Kipar“.

Incident se dogodio noćas oko 01.40 sati ujutro kada je odjeknula eksplozija u blizini izraelske ambasade, koja se nalazi u ulici Joanis Griparis u Nikoziji.

Tokom preliminarne istrage, policija je otkrila mali metalni objekat na oko 30 metara od ambasade. Ovaj objekat je imao u sebi određenu količinu pirotehničkog materijala koji je detoniran, ali nije izazvao veću štetu.

Izrael: Pomoć koja ulazi u Gazu ići će samo na jug i neće sadržati gorivo

Izraelska vojska saopštila je danas da će humanitarna pomoć koja ulazi u Pojas Gaze ići samo na jug enklave, jer je apelovala na palestinske civile da idu tamo, kako bi se izbegle borbe sa Hamasom, preneo je Rojters.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da u humanitarnoj pomoći neće moći da bude gorivo.

Palestinsko ministarstvo: Broj mrtvih u Gazi porastao na 4.385

Broj mrtvih u Gazi porastao je na 4.385, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se dodaje da se od 7. oktobra broj povređenih popeo na 13.651.

SAD: Prelaz Rafa bi mogao da bude otvoren danas, kako bi stranci izašli iz Gaze

Američka ambasada u Jerusalimu saopštila je danas da bi granični prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta mogao da bude otvoren danas.

To znači da bi stranci koji su ostali u opkoljenoj palestinskoj enklavi mogli da je napuste, preneo je Rojters.

U objavi na društvenim mrežama, ambasada je navela da je „dobila informaciju“ da bi Rafa prelaz mogao da bude otvoren u 10.00 sati po lokalnom vremenu (9.00 po srednjeevropskom).

@Ne znamo koliko bi prelaz mogao da bude otvoren da strani državljani napuste Gazu“, dodaje se u saopštenju.

 

Izrael pozvao građane da napuste Egipat i Jordan

Savet za nacionalnu bezbednost Izraela izdao je upozorenje svojim građanima da ne putuju u Egipat i Jordan, jer bi mogli da budu mete zbog rata.

Pozvao je izraelske turiste da što pre napuste te dve zemlje.

Hamas uzvraća udarac

U gradu Ašdod, na jugu Izraela, oglasile su sirene za vazdušnu opasnost, javlja Tajms od Izrael.

Upozorenje o raketama dolazi nakon šestočasovnog zatišja vatre prema Izraelu iz Gaze.

Izraelska vojska tokom noći gađala više ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći izvele napade na brojne lokacije Hamasa u Pojasu Gaze.

Ciljevi uključuju komandne centre i drugu infrastrukturu koja pripada toj palestinskoj grupi, prenosi Tajms of Izrael.

Pogođeni su i lanseri protivtenkovskih raketa i snajperski položaji u zgradama. 

Libanska vlada poziva Izrael da proglasi 48-časovni prekid vatre

Libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre. "Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti", rekao je ministar, prenosi Si-En-En.

Habib je izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region. 

"Mi, zaista, ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Razgovaramo sa različitim organizacijama, ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi", rekao je libanski ministar.

U trenutku kada se Izrael priprema za sledeću fazu rata sa Hamasom u Gazi, islamistička libanska organizacija Hezbolah, koju podržava Iran, razmenjuje prekograničnu vatru sa izraelskim snagama u severnom Izraelu i južnom Libanu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner rekao je juče za Si-En-En da je ''vlada Libana, odgovorna za sve što se dešava sa njihove suverene teritorije".

"Oni imaju odgovornost da obezbede da teroristi poput Hezbolaha, terorističke vojske, ne izvode napade na Izrael", naglasio je portaprol izraelske vojske.

U odgovoru na ovu izjavu, libanski ministar spoljnih poslova Habib je rekao da Izrael "pogoršava situaciju svojim pričama".

Naglasio je da su u tom regionu "ljudi međusobno povezani, politički, pa čak i krvno" i da ih vlada "ne može sprečiti da se osvete ako će zaista situacija u Gazi biti gora nego što je sada“.

"Oni (Hezbolah) ne žele rat. Ali mislim, ne možete ih kontrolisati. Sve zavisi, opet, od toga šta se dešava u Gazi, od invazije Izraela na Gazu", dodao je libanski ministar.

IDF: Udari izraelske vojske na položaje Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći izvela veliki broj napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na protivtenkovske i raketne napade.

Vojska navodi da je na meti bio "niz vojnih objekata koje organizacija koristi za operativne potrebe" i lanser protivtenkovskih raketa usmerenih na Izrael.

IDF je saopštio i da je izraelski vojnik juče poginuo u protivtenkovskom raketnom napadu na granici sa Libanom.

Bela kuća o Bajdenovom komentaru: Nije u potpunosti čuo pitanje

Predsednik SAD Džozef Bajden odgovorio je potvrdno na pitanje novinara da li Izrael treba da odloži potencijalnu kopnenu invaziju na Pojas Gaze dok Hamas ne oslobodi više talaca,javio je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona