"SAMI SU TRAŽILI..." Moskva: Nuklearno oružje u Belorusiji reguliše disbalans koji su unele SAD

Novosti onlajn

16. 10. 2023. u 10:22

RASPOREĐIVANjE taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, kao i moguće poništavanje ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, regulišu disbalans u strateškoj sferi koji su unele SAD, rekao je direktor Odeljenja za pitanja neširenja i kontrole naoružanja u MIP Rusije Vladimir Jermakov.

САМИ СУ ТРАЖИЛИ... Москва: Нуклеарно оружје у Белорусији регулише дисбаланс који су унеле САД

Foto Tanjug/AP

- S obzirom na trenutne okolnosti konfrontacije između naših zemalja koju je isprovocirao Vašington, Rusija je primorana da preduzima korake u strateškoj sferi koji će izravnati ili, u najmanju ruku, izgladiti postojeće ili nove disbalanse. U te korake ću svrstati odluke o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji kao odgovor na razvoj prakse 'zajedničkih nuklearnih misija' NATO i o mogućem povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja kako bi se izjednačio status sa SAD u kontekstu tog sporazuma  - rekao je Jermakov.

On je dodao da Rusija neće prva izvoditi nuklearna testiranja i da će to učiniti samo ako SAD prve preduzmu takav korak.

Jermakov napominje da SAD ne odustaju od ideje o sprovođenju nuklearnog testiranja u okviru modernizacije svog nuklearnog arsenala – Vašington održava svoj poligon u Nevadi u stanju pripravnosti.

Diplomata je konstatovao da se SAD iz godine u godinu ponašaju sve ciničnije.

- Nisu ratifikovali Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, a njegovim punopravnim potpisnicima bezobzirno diktiraju kako treba da sprovode taj sporazum, a takođe zahtevaju od drugih država da stvore nekakve uslove za moguće pristupanje Vašingtona sporazumu u punom formatu. Jasno je da tako ne može unedogled - istakao je Jermakov.

Te okolnosti, kao i aktuelna geopolitička situacija primoravaju ruske zakonodavce da oštro reaguju, stoga se i razmatra pitanje o pripremi zakona o povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, kazao je diplomata.

Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio je da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

U međuvremenu, izvršni sekretar Organizacije za sprovođenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja Robert Flojd izrazio zabrinutost jer Rusija preduzima korake u pravcu opoziva ratifikacije. On je zatražio sastanak sa „ključnim rukovodiocima“ u Rusiji.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)