NEBENZJA UPOZORAVA: Bliski istok na ivici rata i humanitarne katastrofe - Moskva podnela nacrt rezolucije

Novosti onlajn

14. 10. 2023. u 08:12

REGION Bliskog istoka nalazi se na ivici sveobuhvatnog rata i humanitarne katastrofe bez presedana, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja. Rusija je pripremila nacrt rezolucije u kojem se traži momentalni prekid vatre i oslobađanje talaca.

НЕБЕНЗЈА УПОЗОРАВА: Блиски исток на ивици рата и хуманитарне катастрофе - Москва поднела нацрт резолуције

Foto: AP Photo/Richard Drew

- Eskalacija situacije na terenu je krajnje zabrinjavajuća. Region se nalazi na ivici opšteg rata i humanitarne katastrofe bez presedana - rekao je diplomata novinarima.

Prema njegovim rečima, zvanična Moskva nedvosmisleno osuđuje surovost i ubistva, „užasan nivo nasilja“.

- Ubistva i nasilje nad civilima među Palestincima i Izraelcima su nedopustivi…. Ono što se dogodilo na izraelskoj teritoriji 7. oktobra je neprihvatljivo. Neselektivna vatra po naseljima u zoni Pojasa Gaze, isključivanje struje i vode za tu oblast, njena blokada koja podseća na blokadu Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata takođe su neprihvatljivi. Zahtev da se više od milion ljudi evakuiše u roku od 24 sata i da se sabiju praktično u geto na jugu Pojasa Gaze je takođe neprihvatljiv i može da dovede do katastrofalnih posledica po region i globalno - rekao je Nebenzja.

Ruski nacrt rezolucije

On je dodao da se Rusija ne miri sa tim što SB UN i Sekretarijat UN ne čine ništa po pitanju palestinsko-izraelskog sukoba i zbog toga je podnela nacrt rezolucije u kojem se poziva na momentalni prekid vatre u zoni sukoba i oslobađanje talaca.

Kako je rekao nijedan zapadna delegacija nije tražila otvorenu sednicu SB UN o situaciji na Bliskom istoku.

- Uvereni smo da SB UN mora da obustavi rat i obnovi pregovore uz uzimanje u obzir stvaranje palestinske države. Zbog toga podnosimo nacrt rezolucije - rekao je ruski ambasador.

Rusija očekuje da članice SB UN daju ocenu nacrta danas do podneva po američkom vremenu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)