RAT U UKRAJINI: Ruske snage se pregrupisale i nadiru ka Kupjansku

Novosti onlajn

14. 10. 2023. u 07:11 >> 18:51

RAT u Ukrajini - 596. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге се прегруписале и надиру ка Купјанску

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ukrajinski general: Ruske snage se pregrupisale, napadi ka Kupjansku

Borbe duž severnog dela istočnog fronta su se “značajno pogoršale“ poslednjih dana rekao je komandant kopnenih snaga Oleksandar Sirski, koji je bio u poseti ukrajinskim trupama u

toj oblasti.

Rekao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpele gubitke i da sada napadaju oko sela Makijevka i ka gradu Kupjansku.

Sirski je dodao da ruske snage izvode "desetine“ napada svakog dana, ali da su ukrajinske trupe bile spremne da su se držale.

Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake

Krimski most koji je oštećen u napadu ukrajinskih snaga u julu, otvoren je danas u sve četiri trake.

Potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin rekao je da je most obnovljen 18 dana pre predviđenog roka.

- Dobre vesti od putara! Osamnaest dana pre roka u potpunosti su obnovili Krimski most i otvorili saobraćaj u sve četiri trake. Čitav posao obavljen je za manje od tri meseca. Za to vreme demontirana su dva oštećena luka i podignuti novi. Za oba luka bilo je potrebno 534 tona metalnih konstrukcija. Za asfaltiranje je upotrebljeno više od 600 tona asfaltnog betona - napisao je Husnulin na Telegram kanalu.

UN pozivaju na hitan prekid upotrebe kasetne municije u Ukrajini

Ujedinjene nacije pozivaju na hitan prekid upotrebe protivpešadijskih mina i kasetne municije u Ukrajini, izjavio je zamenik visokog predstavnika UN za razoružavanje Adededži Ebo na sednici SB UN.

- Vesti o upotrebi protivpešadijskih mina i isporučivanju i primeni kasetne municije u Ukrajini izazivaju veliku zabrinutost. U ime visokog predstavnika pozivam na momentalan prekid upotrebe te nehumane vrste oružja koja ima teške humanitarne posledice - rekao je Ebo.

Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev nije ostvario uspeh ni na jednom pravcu. Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada Ukrajinu su koštali više od 90.000 vojnika koji su poginuli ili ranjeni u borbama.

U međuvremenu su SAD konstatovale da će se kontraofanziva ipak „rasteći na mnogo više meseci“ i počele su da isporučuju Oružanim snagama Ukrajine kasetnu municiju.

BONUS VIDEO:

GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?