PUTIN: EU Ukrajini ponudila uništavanje celokupne industrije i privrede

Novosti online

13. 10. 2023. u 16:02

UKRAJINA nikada nije ratifikovala dokumente Zajednice nezavisnih država (ZND) i uvek je pokušavala da ostane po strani. EU je u suštini ponudila Ukrajini uništavanje celokupne industrije i privrede, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka Saveta šefoba država ZND.

ПУТИН: ЕУ Украјини понудила уништавање целокупне индустрије и привреде

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Kako je rekao, današnja politička elita Moldavije sebe ne smatra Moldavcima, već Rumunima, ali ovo je njihov izbor.

Putin je primetio da Moldavija i dalje dobija ruski gas.

- Moldavija dobija gas po cenama koje je predložila, a mi smo im izašli u susret na pola puta - dodao je on.

Moldavija je "ustupila" Ukrajini ulogu najsiromašnije zemlje u Evropi.

- Jermenija ne izlazi iz Zajednice nezavisnih država, naši odnosi sa Gruzijom su sada izglađeni - rekao je Putin.

Nema prepreka za primirje između Jermenije i Azerbejdžana

Govoreći o sukobu u Nagorno-Karabahu Putin je rekao da će ruski mirotvorci tamo ostati do novembra 2025, i dodao da posle toga "to pitanje rešiti".

Putin je rekao da sada nema problema koji bi mogli da spreče zaključivanje mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana.

- Džabe čitate američke medije, naučiće vas lošim stvarima - rekao je ruski lider.

Predsednik Rusije je na ovaj način odgovorio na pitanje u vezi sa činjenicom da su američki mediji preneli da se sva ruska tehnika nalazi u zoni SVO.

Ruski predsednik je rekao da je Nagorno-Karabah konačno postao deo Azerbejdžana ne sada, već nakon što je Jermenija priznala ovaj status prošle godine.

- Prošle godine u Pragu rukovodstvo Jermenije je zatvorilo ovu temu i reklo: Karabah je deo Azerbejdžana... To je to, tema je zatvorena - rekao je predsednik.

Putin je pojasnio da su jermenske vlasti naznačile broj kvadratnih kilometara i pozvale se na sporazum iz 1991. godine, kada su državne granice bivših sindikalnih republika bile određene prema granicama koje su se razvile u Sovjetskom Savezu.

Prema rečima ruskog lidera, Rusija izražava spremnost da u Moskvi organizuje pregovore između Azerbejdžana i Jermenije za rešavanje situacije oko Nagorno-Karabaha .

Kurs rublje varira

Govoreći o rublji Putin je rekao da je uredba o prodaji devizne zarade rezultat zajedničkog rada vlade i banaka, i da se ostaje da se vide rezultati.

- Kurs rublje varira jer se devizna zarada ne vraća u dovoljnoj količini, mislim da će efekat uredbe na devizne zarade biti dobar - dodao je.

Napad na Izrael bez presedana 

- Napad na Izrael je bez presedana ne samo po obimu, već i po surovosti - ocenio je Putin.

On je napomenuo da iako Izrael ima pravo na garancije i bezbednost, tako i celokupno stanovništvo u Pojasu Gaze, uključujući žene i decu koji pati od odgovora na napad. Pored toga, nazvao je neprihvatljivim poziv da se izvrši nešto poput "blokade Lenjingrada".

Prema njegovim rečima ne podržavaju svi u Pojasu Gaze Hamas, kao i da su civilne žrtve neprihvatljive.

- Trebalo bi razmišljati o civilnom stanovništvu, zašto bi svi patili, pa i žene i deca. Mnogi naši sunarodnici žive u Izraelu, ne možemo to zaboraviti, a i imamo dobre odnose i sa arapskim svetom - rekao je Putin.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!