POKRENUTA ISTRAGA O KOMPANIJI IKS: Utvrđivaće se da li je sadržaj u skladu s novim tehnološkim pravilima EK

Novosti online

12. 10. 2023. u 21:15

EVROPSKA komisija pokrenula je danas istragu o platformi Iks u vlasništvu američkog milijardera Ilona Maska kako bi utvrdila da li je sadržaj koji se obavljuje na njoj u skladu s novim tehnološkim pravilima EU o nelegalnom i štetnom sadržaju.

ПОКРЕНУТА ИСТРАГА О КОМПАНИЈИ ИКС: Утврђиваће се да ли је садржај у складу с новим технолошким правилима ЕК

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

Nakon optužbi za širenje dezinformacija na toj platformi nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, EK je saopštila da je zvanično zatražila od kompanije Iks da joj pruži potrebne informacije u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), prenose mediji.

- Kompanija Iks treba da dostavi tražene informacije službama Komisije do 18. oktobra 2023. za pitanja u vezi sa aktiviranjem i funkcionisanjem protokola te platforme za reagovanje na krizne situacije i do 31. oktobra 2023. za ostala' - navodi se u saopštenju Komisije.

Ranije ove sedmice evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton poručio je Masku da se na toj društvenoj mreži ''šire dezinformacije'' vezane za sukob Izraela i Hamasa, pozivajući ga da preduzme kontramere u skladu sa novim pravilima EU o onlajn sadržajima.

- Zbog toga vas pozivam da hitno osigurate da vaši sistemi budu efikasni i obavestite moj tim o preduzetim kriznim merama - naveo je Breton u pismu Masku u koje je Rojters imao uvid.

Međutim, Breton nije naveo o kakvim dezinformacijama je reč.

Pravila o onlajn sadržaju poznata kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) zahtevaju od Iksa i drugih velikih onlajn platformi da uklone nelegalni sadržaj i da preduzmu mere za suočavanje sa rizicima po javnu bezbednost i javni govor.

Mask je juče odgovorio Bretonu rečima da je politika kompanije Iks da je sve ''otvorenog koda, i transparentno, što je pristup za koji razumem da ga EU podržava''. Mask je takođe zatražio da se navedu prekršaji na koje Breton ukazuje kako bi ''javnost mogla da ih vidi'' i dodao na francuskom ''hvala puno''.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave