RAT U UKRAJINI: Ruske trupe napreduju kod Avdejevke; Lancet uništio Su-25, oboren 41 dron (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

11. 10. 2023. u 06:57 >> 00:36

RAT u Ukrajini – 593. dan. Na ukrajinskom frontu se vode žestoke borbe. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u Bukureštu da će u Rumuniji biti osnovan centar za obuku ukrajinskih pilota na višenamenskim lovcima F-16. Šef međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je da mu je Zelenski obećao da Ukrajina neće napasti nuklearku u Zaporožju. Parlamentarna skupština NATO-a poziva države članice da nastave podršku Kijevu - do pobede nad Rusijom.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руске трупе напредују код Авдејевке; Ланцет уништио Су-25, оборен 41 дрон (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Bela kuća: Amerika neće beskonačno pomagati Ukrajini

 

Amerika neće beskonačno pružati vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

- Danas smo objavili izdvajanje paketa pomoći od 200 miliona dolara i nastavićemo da pomažemo koliko budemo mogli, ali pomoć neće biti beskonačna - rekao je Kirbi.

Kako je dodao, SAD imaju mogućnost da podržavaju i Ukrajinu i Izrael „u kratkoročnoj perspektivi“, ali nije precizirao o kom vremenskom okviru se radi.

Kirbi je objasnio da mnogo zavisi od toga kojim intenzitetom će Izraelske odbrambene snage trošiti municiju i u kojoj meri će vojno-industrijski kompleks Izraela moći da snabdeva svoju vojsku granatama.

Podsećanja radi, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Podsetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

 

Kontraofanziva VSU i tokom zime

Sjedinjene Američke Države za sada nemaju šta da objave u vezi s mogućnošću slanja raketa ATACMS Kijevu, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

SAD  tvrde da će VSU nastaviti ofanzivu i tokom zime.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 


Kijev: Pregovori o članstvu Ukrajine u EU u prvoj polovini 2024.


Pregovori o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji mogli bi početi u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.
„Upravo tokom predsedavanja Belgije Savetu Evropske unije – u prvoj polovini 2024. godine – počinju faktički pregovori o članstvu Ukrajine u EU“, napisao je Žovkva na Fejsbuku (društvena mreža zabranjena u Rusiji kao ekstremistička).
 

F-16 u Kijevu na proleće

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će Ukrajini biti isporučeni lovci F-16 najkasnije u proleće 2024. godine.

Foto Tanjug/AP

Sjedinjene Države će predvoditi koaliciju država koje rade sa Ukrajinom na razvoju njenih vazdušnih snaga, sa fokusom na razvijanju kompatibilnosti sa lovcima F-16, najavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog MO: Napredovanje ka Avdejevki, presretnuti projektili JDAM, HARM i HIMARS

Na aerodromu Dolgincevo uz pomoć drona Lancet u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen je borbeni avion Su-25 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine (VIDEO);

PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 41 ukrajinski dron;

Oružane snage Rusije odbile su na kupjanskom pravcu 10 napada ukrajinske vojske;

Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu poboljšale položaj duž linije fronta na području Avdejevke;

Grupa „Centar“ odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, poražene su specijalne snage „Azov“;

Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su rezerve ukrajinske vojske na području Očeretina u DNR, protivnik je izgubio gotovo 90 vojnika;PVO Rusije je tokom proteklog dana presrela tri bombe „jdam“, sedam raketa „harm“ i četiri projektila sistema „hajmars“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 330 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na kupjanskom pravcu gotovo 280 vojnika;

Ukrajinska vojska izgubila je na južnodonjeckom pravcu gotovo 155 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod Ugljedara i Vodjanog u DNR,Oružane snage Rusije uništile su skladište municije jedinice stranih plaćenika ukrajinske vojske na području Volčanska u Harkovskoj oblasti.

 

Zelenski u poseti sedištu NATO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u poseti sedištu NATO u Briselu. On je na svom Telegram kanalu sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i šefom Pentagona Lojdom Ostinom.

Istovremeno, Velika Britanija i saveznici će na sastanku Kontakt grupe u Briselu saopštiti o novoj tranši pomoći za Ukrajinu u iznosu od 100 miliona funti.
Sredstva će biti izdvojena iz Međunarodnog fonda za podršku Ukrajine koji pod rukovodstvom Britanije obuhvata Dansku, Norvešku, Švedsku, Holandiju, Island i Litvaniju.

Belgija će do 2025. Ukrajini isporučiti F-16

Belgija će do 2025. godine isporučiti Ukrajini nekoliko aviona F-16, u zavisnosti od povećanja sopstvenog novog potencijala F-35, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Ludovin Dedonder, a prenosi radio RTL.

Ministarka je takođe istakla da će Brisel nastaviti da obučava ukrajinske pilote.

Ranije je vicepremijer Vlade Belgije Dejvid Klarinval izjavio da će njegova zemlja ipak razmatrati mogućnost predaje Kijevu od dva do četiri aviona 2024. godine, na insistiranje liberalnog krila u Vladi.

Ukrajinska vojska gađa zastarelom kasetnom municijom

Ukrajinska vojska gađa naselja u Zaporoškoj oblasti zastarelom kasetnom municijom, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta Zajedno sa Rusijom Vladimir Rogov.

- Neeksplodirane kasetne municije ima veoma mnogo. Ukrajinski ekstremisti koriste zastarelo naoružanje. Kontinuirano njime gađaju područje uz kontakt-liniju, kao i Tokmak, Moločansk i ostala naseljena mesta - rekao je Rogov.

On je dodao da lokalno stanovništvo treba da bude izuzetno oprezno da ne bi nastradalo od neeksplodirane kasetne municije Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinci napustili više položaja oko Soledara

Ukrajinska vojska napustila je više položaja oko Soledara u artjomovskom pravcu u Donbasu, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Ruska PVO uništila dve bespilotne letelice

Ruska PVO uništila je dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kongres sa skepsom gleda na ideju pomoći Ukrajini

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa sa skepsom gledaju na ideju da se tranše vojne pomoći Ukrajini uvežu sa podrškom Izraelu, piše En-Bi-Si.

Američka TV stanica je ranije, pozivajući se na predstavnika američke administracije, objavila da Bela kuća razmatra da u okviru istog nacrta zakona objedini pomoć Izraelu i Ukrajini kako bi Kongres odobrio obe inicijative.

Mnogi kogresmeni republikanci su ili protiv toga ili sa skepsom gledaju na takav plan.

Član Predstavničkog doma Majkl Berdžes, republikanac iz države Teksas, istakao je da Kongres najpre treba da pomogne Izraelu, nastavivši da istovremeno razmatra korist od nastavka pomoći Ukrajini.

Mardžori Tejlor Gron, republikanka iz države Džordžije, smatra da se ova pitanja ne mogu povezivati.

- To su dva odvojena pitanja. Čak se ne radi o istoj stvari. Naša vlada finansira ukrajinsku Vladu, finansira proksi rat protiv Rusije. Izrael ima svoju Vladu. Izrael se brani - istakla je ona.

14 napada u kupjanskom pravcu

Helikopteri i avioni grupe "Zapad" Oružanih snaga Rusije izveli su 14 napada na položaje jedinica ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Sergej Zibinski.

Napadi su izvedeni u oblasti oko mesta Sinjkovka, Ivanovka, Steljmahovka I Berestovo.

Eskalacija u Izraelu odvlači pažnju sa sukoba u Ukrajini

Eskalacija u Izraelu rizikuje da „odvuče“ pažnju međunarodne zajednice sa sukoba u Ukrajini, a to će imati posledice, izjavio je u intervjuu TV „Frans“ 2 ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Međusobne borbe na oba fronta

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta i Melitopolja, a ruska vojska u Avdejevki i kod Donjecka uništava protivnička vojna utvrđenja.

Zelenski: Moj glavni akcenat je PVO

Šef ukrajinske države Vladimir Zelenski rekao je u Bukureštu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, da će u toj državi biti osnovan centar za obuku ukrajinskih pilota na višenamenskim lovcima F16.

- Moj glavni akcenat je bila protivvazdušna odbrana. I drago mi je da je rumunska strana čula Ukrajinu - rekao je predsednik Ukrajine.

Grosi: Zelenski mi je obećao da Ukrajina neće napasti NE Zaporožje

Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, kaže da mu je Vladimir Zelenski obećao da Ukrajina neće napasti najveću evropsku nuklearnu elektranu u Zaporožju u okviru svoje kontraofanzive protiv Rusije.

Poziv za nastavak podrške Ukrajini

Parlamentarna skupština NATO-a poziva države članice da nastave podršku Kijevu - do pobede nad Rusijom.

Nemačka je pripremila paket podrške vredan više od milijardu dolara. 

Kremlj demantovao ukrajinskog predsednika

Kremlj je saopštio da sugestija ukrajinskog predsednika Zelenskog da je u interesu Rusije da se izazove rat na Bliskom istoku, kako bi se oslabilo "globalno jedinstvo", nije zasnovana na činjenicama, već da je reč o dugogodišnjem sukobu veoma dubokih korena.

Rusija u UN

Rusija je propustila pokušaj da se vrati u najviše telo UN Savet za ljudska prava, a Albanija i Bugarska su osvojile više glasova na Generalnoj skupštini, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici