IRAN TRAŽI RAZORUŽANJE KURDA: Pozvao iračku vladu da usvoji neophodne mere

Tanjug

07. 10. 2023. u 19:35

NAČELNIK Generalštaba iranskih oružanih snaga, general-major Mohamed Bakeri pozvao je iračku vladu da usvoji neophodne mere za potpuno razoružanje antiteheranskih militanata koji deluju u poluautonomnom regionu Kurdistana.

ИРАН ТРАЖИ РАЗОРУЖАЊЕ КУРДА: Позвао ирачку владу да усвоји неопходне мере

Foto: Tviter printskrin

Najviši iranski vojni zvaničnik je izrazio nezadovoljstvo zbog neuspeha Bagdada da preduzme adekvatnu akciju u vezi sa kurdskim separatistima, rekavši da mere iračke strane "nisu dovoljne".

-Naš glavni dogovor sa Irakom nije bio samo taktičko premeštanje secesionističkih grupa i njihovo prebacivanje negde van granica. Ono što smo imali na umu bilo je njihovo potpuno razoružanje, dodao je Bakeri, prenosi iranska agencija Fars.

Teheran je dugo optuživao irački kurdski region da krije militantne grupe uključene u napade na Iran, ističući da neće tolerisati prisustvo terorističkih grupa duž zajedničke granice sa Irakom ili na tlu Iraka.

Nakon niza sastanaka na različitim nivoima u Iranu i Iraku, Teheran i Bagdad postigli su dogovor o razoružanju i premeštanju terorističkih grupa sa sedištem u severnom Iraku.

Prema sporazumu, iračka vlada je obećala da će do 19. septembra razoružati terorističke i separatističke grupe koje deluju u regionu Kurdistana, isprazniti njihove vojne kasarne i prebaciti ih u kampove koje je uspostavila vlada Bagdada.

Iran je više puta pozivao Irak na posvećenost sprovođenju bezbednosnog sporazuma.

Irak je, sa svoje strane, naglasio da je iračka vlada odlučna da sprovede sporazum o međusobnoj bezbednosti

Vlada u Bagdadu je saopštila da je prisustvo kurdskih oružanih grupa koje deluju protiv Irana ograničeno na pet kampova unutar Iraka, a oni su evakuisani sa zajedničkih granica i potisnuti duboko u iračko tlo.

Od kraja septembra 2022. godine, Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) pokrenuo je seriju vazdušnih operacija na štabove grupa, koje Iran smatra terorističkim, u iračkom poluautonomnom regionu Kurdistana.

Kopnene snage IRGC-a saopštile su da će se operacije protiv terorističkih baza nastaviti sve dok sve antiiranske separatističke i terorističke jedinice koje se nalaze u krševitom planinskom području ne polože oružje i ne predaju se.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?