GADAFI FINANSIRAO SARKOZIJEVU KAMPANJU? Podinuta dvostruka optužnica protiv bivšeg predsednika Francuske

POSLE trodnevnog saslušavanja od strane dvojice finansijskih sudija, protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija je u petak podignuta dvostruka optužnica u istrazi o nedozvoljenim radnjama u pokušaju da se oslobodi sumnje u libijsko finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine.

ГАДАФИ ФИНАНСИРАО САРКОЗИЈЕВУ КАМПАЊУ? Подинута двострука оптужница против бившег председника Француске

Ilustracija - Foto AP

Bivši francuski predsednik, koji je ovu funkciju obavljao od 2007. do 2012. godine, osumnjičen je da je učestvovao u operaciji u cilju povlačenja optužbi koje je protiv njega ranije izneo francusko-libanski posrednik Ziad Takiedin.

Optužen je za ometanje svedoka i kriminalno udruživanje u cilju pripreme prevare na suđenju organizovanoj bandi. Preliminarna istraga otvorena je u maju 2021, a operacija se zvala „Spasavanje Sarkozija“.

Sud tereti nekadašnjeg šefa države da je nameravao najpre da izvrši koruptivne radnje, a zatim i da ospori originalnost dokumenta u kome se govori o 50 miliona evra dobijenih od libijskih vlasti za predsedničku kampanju 2007. godine. Za izvršenje akcija u kojima je bilo najmanje još devet učesnika, pominje se suma od 608.000 evra. Svi oni poriču umešanost.

Sarkozijevi advokati su poručili da je bivši predsednik odlučan u tome da ostvari svoja prava, dokaže istinu i odbrani čast.

Osim procesa zbog libijskog finasiranja njegove prve kamanje koji bi trebalo da bude održan početkom 2025. godine, Sarkoziju će se suditi u novembru i zbog sumnji u nedozvoljeno finasiranje kampanje 2012. godine, koju je izgubio. Proces prisluškivanja 2014. godine zbog pokušaja podmićivanja sudije kasacionog suda u cilju izveštavanja o istragama u toku, završen je u maju ove godine, kada je Sarkozi u apelacionom postupku osuđen na tri godine zatvora, od čega dve uslovno, uz godinu dana nošenja nanogvice i tri godine gubitka građanskih prava. Ovaj proces bi mogao bi da bude ponovljen, iz proceduralnih razloga.

BONUS VIDEO: PETA NOĆ SUKOBA - Nemiri na ulicama Liona uz prisustvo brojnih pripadnika policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar