ALEKSEJ DANILOV TRAŽI OD ZAPADA: Kažite Ukrajini koliko će trajati vaša podrška

P. Z. S. / rt.com

29. 09. 2023. u 22:21 >> 00:38

ZAPAD nema jasnu sliku o tome kako će se ukrajinski sukob završiti, požalio se sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov u televizijskom intervjuu u petak.

АЛЕКСЕЈ ДАНИЛОВ ТРАЖИ ОД ЗАПАДА: Кажите Украјини колико ће трајати ваша подршка

Ilustracija telegram rybar

Danilov je napomenuo da su SAD i njeni saveznici više puta izjavljivali da će biti uz Kijev „koliko god bude potrebno“. Međutim, šef bezbednosti je rekao da zapadni pristalice zemlje nikada nisu precizirali da će to biti sve dok Ukrajina ne pobedi.

-Niko nam ne može jasno odgovoriti šta znači naša pobeda. Kažu nam: Podržaćemo vas do... i tada ih nikada nisam čuo da govore reč „pobeda.“ Kažu: „Dok ne odlučite sami da donosite odluke.“

Danilov je naglasio da Kijev treba da zna da li će Zapad stajati uz Ukrajinu dok ona ne pobedi u sukobu ili će mu podrška prestati posle određenog vremena.

Komentari šefa bezbednosti dolaze nakon što je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko priznao da je broj onih koji su spremni da daju novac Kijevu „sve manji i manji“ i da „ima mnogo pitanja o tome koliko su poreski obveznici u tim zemljama spremni da nas finansiraju“.

Marčenko je ranije rekao da je vladin mesečni deficit oko 5 milijardi dolara, a da budžet dve trećine sredstava dobija iz inostranih zajmova i grantova.

U međuvremenu, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je ove nedelje da Pentagon može da podrži Kijev samo „nekoliko nedelja“ ako Kongres ne usvoji novi zakon o finansiranju.

Ovaj komentar je usledio nakon što su se neki republikanski poslanici usprotivili zahtevu predsednika Džoa Bajdena za dodatnih 24 milijarde dolara za Ukrajinu i zapretili zatvaranjem vlade osim ako sredstva za Kijev ne budu izbačena iz najnovijeg vladinog zakona o finansiranju.

Foto telegram rybar

-Ako rukovodstvo insistira na finansiranju vlade druge zemlje na račun naše vlade, sva krivica leži na njihovoj nepopustljivosti, rekao je senator Kentakija Rend Pol, jedan od republikanskih lidera koji se protivi zakonu.

Ipak, Predstavnički dom američkog Kongresa, donji dom američkog Kongresa, uspeo je u četvrtak da odobri 300 miliona dolara nove pomoći Ukrajini uprkos tome što se više od polovine članova GOP-a protivilo tom potezu.

Ranije ovog meseca, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je za The Economist da „oseća“ slabljenje podrške zapadnih lidera. On je upozorio da je nepodržanje Ukrajine jednako stajanju na strani Rusije.

Ukrajinski lider je upozorio zapadne vlade da bi mogle da izgube izbore i da se suoče sa problemima ogorčenih ukrajinskih izbeglica koje su smestili ako ne nastave da pružaju pomoć Kijevu.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?