LAVROV NIKAD JASNIJI: SAD i NATO da priznaju odgovornost za situaciju u Avganistanu

Novosti online

29. 09. 2023. u 10:28

RUSIJA očekuje da Sjedinjene Države i NATO priznaju odgovornost za situaciju u Avganistanu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ НИКАД ЈАСНИЈИ: САД и НАТО да признају одговорност за ситуацију у Авганистану

Foto: Tanjug

- Zabrinuti smo zbog pokušaja faktora izvan regiona da se aktiviraju oko Avganistana. Potpuno objedinjavanje napora zemalja regiona i država NATO moguće je samo kao Alijansa prizna odgovornost za katastrofalan ishod svog vojnog prisustva u Avganistanu - navodi se u obraćanju ruskog ministara na 5. sastanku o Avganistanu u „moskovskom formatu“ koji se održava u Kazanju.

Njegov govor pročitao je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

Lavrov je istakao da su zemlje Zapada nanele narodu Avganistana nepopravljivu štetu i zato moraju na sebe da preuzmu najveće breme obnove države u postkonfliktnom periodu.

- S tim u vezi, blokada avganistanskih računa koju sprovodi Vašington je kontraproduktivna i samo otežava situaciju i čini da teški uslovi u kojima Avganistanci žive budu još gori - naveo je Lavrov.

Kako je dodao, Moskva smatra da je neprihvatljiv povratak vojne infrastrukture SAD i NATO na teritoriju Avganistana i država sa kojima se graniči bez obzira na obrazloženja za takav korak.

Na sastanku u Kazanju učestvuju predstavnici Avganistana i susednih država.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)