KOZA NOSTRA BIRA BOSA: U Sicilijanskom mestu Kastelvetranu sahranjen mafijaški šef

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

27. 09. 2023. u 20:56

UOČI sahrane preminulog mafijaškog bosa Matea Mesine Denara u Kastelvetranu vladala je neverovatna atmosfera.

КОЗА НОСТРА БИРА БОСА: У Сицилијанском месту Кастелветрану сахрањен мафијашки шеф

Mateo Mesina Denaro, Foto AP

- U žalosti sam, potresen sam - pred TV kamerama izjavio je Đuzepe Ćimaroza, sin rođake preminulog bosa.

Na društvenim mrežama "deset puta saučešće" porodici, "počivaj u miru" ispisuje se na stranici saučešća. Ova apsurdna manifestacija solidarnosti, pojavila se posle odlaska čoveka koji je okrvavio ruke desetinama zločina. Mesto, "nedodirljivo" za života Denara, sada živi u strahu. Stanovnici su podeljeni. Gradonačelnik govori o šteti koju je naneo ugledu mesta, neki biraju tišinu, neki govore da je to udarac za Kastelvetrano i neizvesnost budućnosti. Verni bosu izlaze otvoreno na videlo, tvrdeći da "dok je on bio živ Trapani i okolinu niko nije dotakao".

Foto AP

Tek je završena epoha Matea Mesine Denara, a već se raspravlja u tajnim sobama ko će ga naslediti. Glasine o mafijaškom tržištu već mesecima, od kada je uhapšen, kruže u policijskim izveštajima, kao i u spiskovima kladioničara. Nema tu mladih ljudi, već samo oni sa "istaknutim" kriminalnim biografijama.

Među mogućim upravljačima Kupolom prvo ime je Đovani Motizi (64), "debeli", u izbeglištvu od 1998. Danas se čini kao duh, ali i dalje vlada, na njegovim dlanovima kao da piše kako je bio ubica od poverenja Tota Rine, a potom se približio drugom bosu, Bernardu Provencanu. Bos za kojim se traga zbog raznih kriminalnih dela osuđen je na doživotnu robiju, a njegovo ime je među četvoricom superbegunaca prisutnih u specijalnom programu potrage.

Duh sicilijanske mafije

Iz generacije u generaciju menjaju se šefovi, dinamika i strategija, ali duh sicilijanske mafije ostaje isti, nasleđen po nepisanom kodeksu koji niko ko ga je usvojio ne može promeniti. Familijarna pravila su takva, i takva ostaju, tako je bilo u prošlosti, i biće i u budućnosti. U Koza nostri postoji vrh, Kupola, kao organizacioni model piramide i o tome se ne raspravlja. Namera da se rekonstruiše Kupola postoji još od smrti Tota Rine 2017, ili da se konstituiše jedan kolektivni organ, Upravni odbor, ili imenuje naslednik Koza nostre.

Tu je i Stefano Fidancati (70), istaknuti član istorijske mafijaške porodice Arenela, koja je aktivna između Palerma i Milana. Uz njega tu je i Đuzepe Auteri, u izbeglištvu dve godine, Mikele Greko, Setimo Mineo, najstariji (85). U zatvoru je, ali označen je posle smrti Rine kao naslednik.

Osim imena, šta se menja u mafijaškoj strategiji? Zasad se ne naziru "šokovi". Mateo Mesina Denaro je svakako predstavljao poslednjeg Mohikanca iz Korleonove epopeje.

Sada su klanovi odlučni da sačuvaju mrežu ugovora o zakupu i "biznisu" u Italiji, kao i velike investicije u severnoj Evropi, zemljama Balkana, Albaniji i na Bliskom istoku, tamo gde pravosudni sistem ne podrazumeva primenu tvrdog zatvora, kao u Italiji "bis 416". Reč je o razgranatoj paukovoj mreži koja pokreće milione evra.

Ispraćaj Malobrojni članovi porodice mogli da prisustvuju sahrani, Foto AP

Tužilac iz Palerma Mauricio de Luča tvrdi da Koza nostra ima nameru da se vrati na tržište narkotika tražeći način da povede dijalog sa Ndrangetom. U mafijaškoj geografiji savezi dolaze i odlaze, stari neprijatelji mogu da postanu prijatelji, jer posao je ipak posao. Oružje se vraća u futrolu kada to odgovara. Tako se kaže da sa završenom erom Rine i Mesine Denara počinju da jačaju odnosi i sa "izbeglima", članovima izgubljenih porodica koje su izbegle vatru vernih Korleonu i sklonile se u SAD. Biće to scenario koji tek treba dešifrovati - u mafijaškim stvarima nikada ništa nije kako izgleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)