TRAŽE OSTAVKU ALBANSKOG LOBISTE: Posle optužbi za mito američkog senatora pritiskaju da napusti Senat

A. V. V.

28. 09. 2023. u 07:00

AMERIČKI senator i jedan od najvećih zapadnih albanskih lobista Bob Menendez suočio se sa pritiskom kolega iz Senata koji su zatražili da podnese ostavku posle optužnice za primanje mita od trojice biznismena iz Nju Džerzija, a koja je podignuta protiv njega i njegove supruge Nadin Arslanijan.

ТРАЖЕ ОСТАВКУ АЛБАНСКОГ ЛОБИСТЕ: После оптужби за мито америчког сенатора притискају да напусти Сенат

Tanjug

Menendez, poznat domaćoj javnosti po oštrim kritikama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorenom protivljenju formiranja Zajednice srpskih opština i favorizovanja lažne države Kosovo, tereti se za primanje mita u zamenu za korišćenje svog političkog uticaja sa ciljem pomaganja egipatskoj vladi.

Njegovu ostavku je u utorak zatražilo više od polovine američkih senatora iz redova demokrata, kojima pripada i Menendez. No, on, kako je izjavio, nema nameru da napusti svoju funkciju i najavljuje da će se boriti protiv optužbi koje mu se stavljaju na teret. Demokrate, inače, imaju tesnu većinu u Senatu, 51 prema 49, u odnosu na republikance.

Menendezove kolege uglavnom se nisu oglašavale kada je u petak obelodanjeno da je protiv njega podneta krivična prijava, ali samo dan kasnije 26 senatora iz njegovog senatorskog kluba izjavilo je da bi on trebalo da se povuče sa položaja.

Američki tužioci optužili su Menendeza i njegovu suprugu da su primili hiljade dolara u zamenu za korišćenje moći i uticaja kako bi zaštitili i pomogli biznismenima da se obogate, kao i da omoguće korist egipatskoj vladi. Takođe, saopšteno je da je mito obuhvatao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge vredne stvari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)