POLJSKA TRAŽI IZVINJENJE OD KANADE: Zbog odavanja počasti ukrajinskom nacisti u kanadskom parlamentu

Novosti online

25. 09. 2023. u 17:34

POLjSKA se nikada neće složiti sa pravdanjem nacista i očekuje izvinjenje zbog pozivanja i odavanja počasti u kanadskom parlamentu starijem ukrajinskom nacisti koji je služio u SS trupama, izjavio je poljski ambasador u Kanadi Vitold Dzelski.

ПОЉСКА ТРАЖИ ИЗВИЊЕЊЕ ОД КАНАДЕ: Због одавања почасти украјинском нацисти у канадском парламенту

Foto Tanjug/AP

-Rukovodstvo Kanade i Ukrajine je 22. septembra u Donjem domu parlamenta aplaudiralo pripadniku SS divizije "Galicija”, ozloglašene ukrajinske vojne jedinice iz Drugog svetskog rata, koja je odgovorna za ubistvo hiljada Poljaka i Jevreja. Poljska, Najbolji saveznik Ukrajine, nikada neće pristati da pravda takve kriminalce! Kao ambasador Poljske u Kanadi, očekujem izvinjenje, napisao je Dzelski na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).

Na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!