PUKLA LJUBAV SAVEZNIKA: Poljska prestala da isporučuje oružje Kijevu

Novosti online

20. 09. 2023. u 22:05

POLjSKA je prestala da isporučuje oružje Ukrajini pošto se i sama aktivno naoružava, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u razgovoru za TV „Polsat“.

ПУКЛА ЉУБАВ САВЕЗНИКА: Пољска престала да испоручује оружје Кијеву

Foto Tanjug/AP

-Mi već ne isporučujemo Ukrajini nikakvo naoružanje polazeći od toga da se i sami naoružavamo najmodernijim naoružanjem. Ako ne želiš da se nađeš u situaciji da se braniš, onda moraš imati čime da se zaštitiš. Mi smo za taj princip. I zbog toga imamo veće narudžbine, rekao je Moravjecki.

Ranije su poljske vlasti saopštile da je Poljska na trećem mestu u svetu po isporukama oružja u Ukrajinu, posle SAD i Velike Britanije.

Podsetimo, u poslednje vreme poljsko-ukrajinski odnosi su se prilično iskomplikovali zbog embarga koji je Varšava uvela na uvoz ukrajinskog žita.

Evropska komisija je sredinom septembra odlučila da ukine ograničenja na uvoz žita iz Ukrajine u pet zemalja EU koje se graniče sa njom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu.

Pored toga, na marginama Gneralne skupštine UN nije došlo do susreta predsednika Poljske i Ukrajine.

Kako je saopštio šef Biroa za međunarodnu politiku iz administracije poljskog predsednika, Duda je želeo da se sastane sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim tokom 78. sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, ali nije našao vremena.

Duda je izjavio da se Ukrajina ponaša kao davljenik koji preti da za sobom povuče sve koji pokušavaju da mu pomognu.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici