VUKOVI SE ZAMERILI URSULI: Šefica EK protiv zaštite ove životinjske vrste

I. Stanojević

18. 09. 2023. u 11:33

ZAŠTITA vukova postala je vruća tema u Evropi, a veliku ulogu u tome imao je, izgleda, nesrećni poni šefice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen. Njenu 30-godišnju ženku, ponija po imenu Doli, ubio je, naime, vuk u blizini Hanovera, na severu Nemačke, a krivac je otkriven DNK testiranjem. Ona se našla nasuprot zagovornicima očuvanja ove životinjske vrste.

ВУКОВИ СЕ ЗАМЕРИЛИ УРСУЛИ: Шефица ЕК против заштите ове животињске врсте

Foto: Profimedia

Vukovi su se na velika vrata vratili u evropske šume, pošto su prethodno dovedeni do granice istrebljenja. U decembru je Fon der Lajenova odgovorila na pismo članova EPP, konzervativne grupe Evropskog parlamenta čiji je i sama član, koji traže promenu strategije EU kada je reč o vukovima.

Šefica EK smatra da bi ovo telo trebalo da ispita aktuelni status zaštite vukova, sa kojima je i sama imala loše iskustvo. Izdata je i dozvola za lov, koja je u međuvremenu istekla, a prema izjavi predstavnika Administrativnog suda u Hanoveru, vuk je možda i dalje živ.

Samo tokom 2020. u Francuskoj vukovi su zaklali više od 11.000 grla ovaca i koza. Danas na prostoru EU ima oko 19.000 vukova, koji naseljavaju gotovo svaku kontinentalnu članicu EU. Stočari se najoštrije protive zaštiti ove životinjske vrste.

- Ovde vuk ne pripada - odlučan je i Markus Zeder, premijer nemačke savezne pokrajine Bavarske, čija je Hrišćansko-socijalna unija (CSU) pozvala na istrebljenje vukova u celoj zemlji, zbog čega su zaštitnici prirode optužili njega i njegovu stranku.

- Veliki, naročito alfa predatori, naši su najbolji saveznici u borbi protiv klimatskih promena, uništavanja šume i gubitka biodiverziteta - upozorava Enrike Perez kancelar Evropske alijanse za očuvanje vukova, koja okuplja nacionalne nevladine organizacija iz 15 zemalja i zalaže se zalaže se za strožu primenu propisa za zaštitu vukova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)