FRANCUZI SE SPREMAJU ZA INVAZIJU NA NIGER? Optužbe vojne hunte koja je izvršila državni udar

Nove vlasti u Nigeru optužuju Francusku da sprema "agresiju" na njihovu zemlju. Ističu da Pariz priprema invaziju iz okolnih zemalja.

ФРАНЦУЗИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ИНВАЗИЈУ НА НИГЕР? Оптужбе војне хунте која је извршила државни удар

Foto Tanjug/AP

Preko državne televizije u Nigeru pročitano je saopštenje u kome vojna hunta na vlasti ističe da Francuska u te svrhe nastavlja da gomila snage u više zemalja u zapadnoj Africi.

- Vrše stotine rotacija teretnim vojnim avionima koji omogućavaju da se istovare značajne količine ratnog materijala i opreme, u Senegalu, Obali Slonovače i Beninu – naglašaju u ovoj zemlji u kojoj je nedavno izvršen puč.

Vojni režim u Nigeru takođe tvrdi da su dve transportne letelice tipa A400M i jedan "dornije 328" poslati kao pojačanje u Obalu Slonovače, a da su dva polivalentna helikoptera "super puma" i četdesetak blindiranih vozila upućeni, počev od 1. septembra, u Benin.

Na obalama ove zemlje je, kažu, nekoliko dana kasnije pristao i francuski vojni brod, na kome se nalaze vojna oprema i vojnici.

- Ovi manevri imaju za cilj da se izvrši vojna intervencija protiv naše zemlje – optužili su generali na vlasti u Nigeru.

Ragovala je i Francuska:

- Ako budemo raspoređivali bilo kakve snage, to ću učiniti samo na zahtev predsednika Bazuma i u saradnji s njim. Ne sa odgovornima koji danas drže kao taoca jednog predsednika – uzvratio je francuski šef države Emanuel Makron i još jednom ponovio zahtev onima koji su izvršili državni udar da oslobode otetog i demokratski izabranog predsednika.

Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (CEDEAO) je zapretila vojnom intervencijom u Nigeru, radi ponovnog uspostavljanja ustavnog reda.

TRAŽE ODLAZAK FRANCUSKIH VOJNIKA

Pučističke vlasti direktno optužuju zvanični Pariz da sprema vojni udar na Niger u saradnji sa CEDEAO. Zbog toga što Francuska ne želi da ih prizna, nove vlasti su istovremeno uputile zahtev da vojnici ove zemlje napuste Niger. Francuska ovde ima oko 1.500 vojnika, u okviru borbe protiv džihadista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)