"OVO SE NIJE DOGODILO PREKO NOĆI" Blinken: Savez između Rusije i Kine najaktuelnija pretnja svetskom poretku

Đ.G.

13. 09. 2023. u 18:16

AMERIČKI državni sekretar Antoni Blinken najavio je kraj svetskog poretka koji je nastao kao rezultat Hladnog rata.

ОВО СЕ НИЈЕ ДОГОДИЛО ПРЕКО НОЋИ Блинкен: Савез између Русије и Кине најактуелнија претња светском поретку

FOTO: AP/Tanjug

- Ono što sada doživljavamo je više od testa snage svetskog poretka koji je nastao posle Hladnog rata. To je njegov kraj - rekao je on, držeći predavanje na Univerzitetu Džons Hopkins.

Decenije relativne geopolitičke stabilnosti sa ružičastim očekivanjima „povećanja mira i bezbednosti, međunarodne saradnje, ekonomske povezanosti, političke liberalizacije i trijumfa ljudskih prava” ustupile su mesto, prema njegovim rečima, „zaoštrenoj konkurenciji sa autoritarnim i revizionističkim silama”.

- Ovo se nije dogodilo preko noći. Ono što nas je dovelo do ove tačke biće predmet istraživanja i debate u decenijama koje dolaze -rekao je Blinken.

On je ruske akcije u Ukrajini nazvao „najakutnijom i najhitnijom pretnjom međunarodnom poretku“. Najznačajniji dugoročni izazov državni sekretar vidi u Kini, koja, prema njegovim rečima, kombinuje želju da se prepiše svetski poredak sa sve većim mogućnostima za to.

- Peking i Moskva rade zajedno kako bi svet učinili sigurnijim mestom za autokratije u partnerstvu koje ne poznaje granice - rekao je Blinken.

Ukazao je i na sve veći uticaj novih aktera u međunarodnim odnosima - nevladinih korporacija, terorističkih organizacija.

- Dogovaranje o međunarodnoj saradnji postaje sve teže ne samo zbog geopolitičkih tenzija, već i zbog kiklopskih razmera globalnih problema, uključujući klimatsku krizu, bezbednost hrane i masovne migracije - uveren je Bliken, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: AKTIVIRAO SE VULKAN NA HAVAJIMA - Kilauea izbacuje "fontane lave"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)